Баш је време да се иде на клизалиште

08-01-2014 09:48:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Зима је у јеку. Баш је време да се иде на клизалиште. У Русији, например, то је једна од омиљених зимских разонода. Пре једно 30 година је клизалиште било у сваком дворишту. Та су клизалишта била, свакако, бесплатна и свима приступачна. Данас бесплатно клизалиште у граду треба потражити, мада ни платна клизалишта нису прескупа. Просећно ће вас коштати 200 рубаља клизање на отвореном леду, и то за неограничено време.

Клизалишта под кровом су нешто скупља. Један сат на леду ће вас коштати око 300 рубаља. Постоје клизалишта и у бројним трговинским центрима! Другим речима, човек има где да се клиза и у случају југовине.

Савремене клизаљке, поготову оне, које користе професионални спортисти, добро су технолошки опремљене. Тешко је замислити захтеве у великом спорту за дубоке ципеле, за које су причвршћене клизаљке! Оне нису нимало јефтине. Међутим, ако желите само да се клизате, играте с пријатељима хокеј, не морате да купите толико сложене и скупе клизаљке. Међутим, и најједноставније клизаљке не личе на своје далеке претке. Остала је само идеја да се клиза по леду на штапићу од дрвета, кости неке животиње или бамбусу! Управо такве клизаљке биле су у Кини.

Сматра се да је Петар Први донео у Русију клизаљке из Холандије. Управо је руски цар смислио да се оштрица клизаљки не везује за дубоку ципелу, већ прикуца. Затим, после 150 година, Американац Џексон Хајне, кога називају оцем уметничког клизања, изумио је нову оштрицу и чврсто спојио је са обућом. Међутим, за Русију та идеја није била нова.

Између осталог, занимљиво је порекло руског назива клизаљки - коњки (коњићи). Прво је предњи део клизаљки био украшен стилизованом главом коња. Тако је остао у називу тог предмета елемент његовог украса – мали коњи вас стрмоглавно возе напред. Изврсно!

На крају дозволите да вас позовемо да се клизамо на Црвеном тргу. Иначе, то је могуће не само за распуст. Клизалиште ће бити отворено све до краја марта. Лед се одржава у идеалном стању по било ком времену. Дакле, задовољство од клизања је гарантовано!

Јелена Јегорова,