Патријарх Кирил: Христос је узор човечности

08-01-2014 09:58:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


7. јануара, Руско православље обележава један од главних црквених празника – Рођење Христово. Заједно са Руском православном црквом обележавају га Србска, Грузијска, Јерусалимска црква, као и Света гора. Према традицији православних верника Русије и читавог руског света овај Светли дан честитао је поглавар Руске православне цркве Патријарх Московски и све Русије Кирил.

Овогодишњи Божић посебно је актуелан и значајан не само за руске вернике, већ и за вернике других земаља. Он још једном подсећа на суштину хришћанске веронауке, сматра поглавар РПЦ.

- У савременој секуларној свести, лик Христа је веома митологизован и изопачен. Он се претворио у алтруисту, у носиоца застарелог морала. У најбољем случају постао је само духовни лидер хришћана и не више од тога. Али ми никада нећемо пристати на то истискивање аутентичног, јеванђељског поимања Христа као Богочовека из наше савремене културе. Христос је образац човечности. Ако ми изгубио тај образац, нећемо имати чиме да се супротставимо најјачим савременим изазовима, окренутим пре свега против традиционалних и истинских представа о човеку.

Како бисмо сачували духовне вредности, свако треба данас да пореди свој живот са животом Христа, са хришћанским моралом, са канонима вере, уверен је патријарх Кирил.

- Свима нама данас је крајње важно да се стално угледамо на лик Христа, да поредимо са њим своје мисли и поступке. Треба да се надахњујемо примером Његове безграничне љубави према људима. Његовом усрдношћу у молитвама и служењу небеском Оцу. Његовој скромности и кроткости. Његовој нетрпељивости према греху и трпељивости према грешницима. Његовој храбрости у подношењу тешкоћа земаљског живота. Његовој искрености и једноставности у разговору са другима. Његовој невиђеној пожртвованости која се у свему испољавала. Бог долази у овај свет не као моћан и славни цар, како би му сви служили и угађали. Он се скромно рађа у пећини за стоку, како би служио људима и дао свој живот ради њиховог спасења.

Поглавар РПЦ је напоменуо да је Божић такође празник милосрђа и љубави према ближњима и далекима, познатима и непознатима.

- Поред нас увек су они којима је потребна наша помоћ и подршка. Наши рођаци и ближњи, можда они који живе у суседној згради, улазу, у стану. Посебно усамљеним болесницима који леже у хосписима и болницама, очајнима, обузетим тугом, животним недаћама. Донесите им благу вест о Рођењу Христовом. Нека ваш светао осмех, ваша радост за новорођеног Богомладенца растопи душе заробљене хладноћом. Сетимо се у нашим молитвама и оних који су пострадали у терористичким нападима у Волгограду и Пјатигорску. И тражимо од Господа здравље за рањене, подршку за страдалнике, упокојење за душе преминулих.

Нека зидови отуђења међу људима буду разорени на овај диван дан Рођења Христова. Разорени љубављу према Христу и силом ваше делатничке љубави према ближњем. Срећан празник, драги моји! – закључио је патријарх Кирил.