Налазите се на страници > Почетна > Политика > Епоха промена у Грузији

Епоха промена у Грузији

09-01-2014 10:59:47 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


2013. година постала је за Грузију година великих промена. Епоха председника Михаила Сакашвилија завршена је. На власт је дошла коалиција Грузијски сан. Промењен је лидер земље. Већина грађана Грузије на изборима у октобру подржала је Георгија Маргвелашвилија.

Епоха промена и наде у изградњу праведне државе – тако у Грузији карактеришу 2013. годину. Странка бившег председника Михаила Сакашвилија Јединствени национални покрет сада је у опозицији.

Грузијски експерти истичу да је влади Бедзине Иванишвилија за годину дана пошло за руком да покрене неколико реформи одједном, пре свега у социјалној сфери. Први пут у читавој историји постојања независне Грузије пензије у земљи су достигле размере егзистенцијалног минимума. Достпуније је постало здравство. Нова влада је објавила програм свеопштег осигурања на рачун државе, значи и медицинско осигурање је постало бесплатно за све. Говори министар рада и здравства Давид Сергејенко:

- Може се рећи да преимућство обавезног осигурања имају само 33 земље у свету. Ми смо такође увећали социјална издвајања. Истина, то је невелика сума, али она је увећана двоструко. Пензија у Грузији данас износи 90 долара, уместо претходних 60. Такође једна од важних промена у последњих годину дана је усвајање новог Закона о раду.

Још један важан корак је реформа полиције. Многи експерти истичу да су за време Михаила Сакашвилија безбедносне структуре често служиле политичким интересима владе. Сада се ситуација променила. Високи чиновници из безбедносних ресора, који су направили полицијску машинерију, то су између осталог бивши министар унутрашњих послова Бачо Ахалаја и бивши премијер Вано Мерабишвили – осуђени су. Према речима министра одбране Грузије Ираклија Аласаније, грађани земље могу коначно да се не плаше репресија због својих убеђења.

- Најфундаменталније што треба истаћи је да су грађани ослобођени притиска, ослобођени политичког притиска од стране режима. Данас у Грузији постоје слободни медији. У бизнису се ствара конкуретна средина. Наредне године нас очекују избори за органе локалне самоуправе, и ја сам уверен да ће они бити још један корак у правцу развоја демократије у Грузији, консолидације народа.

Још једна важна победа коалиције Грузијски сан су председнички избори. Први пут шефа државе сменили су цивилизовано и демократски, на изборима.

Озбиљне промене 2013. десиле су се и у спољној политици Грузије. Важно достигнуће је обнова трговинско-економских односа са Русијом. После седмогодишњег прекида за грузијску продукцију отворено је руско тржиште. А у новембру Грузија је парафирала споразум о асоцијацији са ЕУ. Између осталог, овај корак у републици оцењују различито. Текст споразума није преведен на грузијски. То је изазвало многобројне гласине. Грађани земље су забринути тиме да ће се евроинтеграциони процеси завршити за Грузију растом тарифа за комуналне услуге, поскупљењем бензина и других нафтних деривата, као и повећањем старосне границе за одлазак у пензију. Према речима експерта, ако догађаји крену таквим сценаријом већ 2014. године Грузијски сан који је почео да се остварује може да се разбије о европске гребене.

Борис Мурашкин,