Налазите се на страници > Почетна > Спорт > О историји скијања

О историји скијања

09-01-2014 11:17:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Драги читаоци, време је за разговор о једној од најпопуларнијих зимских забава – скијању. Нордијско скијање, спуст – бирајте сами. Добро је што и у Русији и у Србији има места где може да се скија и једним и другим стилом. Само кад би било још и снега!

Позваћемо се на податке са Википедије. О томе да су хиљаду година пре нове ере скије већ широко користили северни народи Русије и Скандинавије сведоче многобројни цртежи на стенама. Један такав цртеж пронађен у Карелији стар је скоро 2000 година. Уметник је представио сцену лова на скијама, где поред трагова скија иду округле тачке које, како се претпоставља, представљају трагове скијашких штапова. А у Псковској области за време археолошких ископавања била је пронађена дрвена скија направљена од бреста отприлике 2620-2160. године пре наше ере.

Постоји неколико верзија порекла скија. Једни научници тврде да су се прво појавиле санке, а затим скије које су личиле на подножје санки. Други инсистирају да су прво биле измишљене крпље – пљоснате, широке, које су омогућавале кретање по великом снегу. Између осталог, неки народи севера до данас користе ово помагало. Судећи по археолошким проналасцима, на Алтају и у региону Бајкала крпље су биле широко распрострањене до 16. века наше ере. Истина, до тада су се појавиле и скије као резултат развоја првих крпљи.

Наравно, прво су се скије користиле искључиво у утилитарне сврхе: за лов или брзо кретање из тачке А у тачку Б. И тек крајем 19. века почело је да се развија скијање као спорт. Мада нико не пориче да су се до тада људи већ скијали из сопственог задовољства.

Наставак скијашке историје постао је спуст. Ако волите старе филмове, погледајте пажљивије филм Серенада сунчане долине. Јунаци филма се још скијају на обичним скијама за нордијско скијање са полутврдим везовима. Али ускоро овај инвентар су смениле скије оковане металом. А већ појавом пластике скије су добиле сасвим савремен изглед. И данас можемо себи да дозволимо избор: скије за спуст, за нордијско скијање. Варијанти има много. Довољно је само да погледамо програм зимске Олимпијаде. А они који су далеки од великог спорта, који више воле да се шетају на скијама по снежној шуми или да се лепо спусте са полуголог брега, сада треба да крену на пут. Зима! Мада, наравно, у данашње време постоје и целогодишњи скијашки комплекси. Мада, сложићете се, то је сасвим друга прича...

Јелена Јегорова,