Божић стигао у Русију

07-01-2014 11:23:37 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Русији се обележава један од највећих црквених празника у години – Божић. Према традицији, главно богослужење у земљи одржано је у ноћи између 6. и 7. јануара у храму Христа Спаса у Москви. Свечану литургију је служио поглавар Руске православне цркве патријарх Московски и све Русије Кирил. А један од почасних гостију празничне литургије био је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Престоничка саборна црква Христа Спаса, украшена цвећем и јелкама, била је пуна дуго пре почетка вечерње свечаности. Црква може да прими до 10 хиљада људи, а они који нису могли да уђу унутра гледали су службу на уличним мониторима. Добро је што благо, не баш зимско време, није ометало дуготрајни боравак на свежем ваздуху. По учењу Цркве, празник Божића симболише помирење човека са Богом, и поглавар РПЦ је пожелео свима духовну обнову.

- Нека ова Божанска сила помогне да формирамо свој унутрашњи свет од детињства, младости, па до саме смрти. Јер, човек или се развија или назадује. Не дешава се да личност остаје на истом стадијуму и да нема кретања нагоре или надоле. Тако нам је божанска благодат преко Господа Исуса Христа дарована како бисмо се стално развијали, уздизали се ка небу. Како никаква искушења света не би разорила ову нашу способност за духовни напредак, који нема граница. Зато што се, преко овог напретка пред нама отварају врата вечног живота.

Актуелни Божић за руске грађане није сасвим обичан. Пред почетак службе у храм Христа Спаса стигла је непроцењива реликвија – Дарови мудраца. Злато, тамјан и смирна – исти они које су пре више од две хиљаде година поклонили тек рођеном Богомладенцу источни мудраци. У Москву хришћанска света реликвија је стигла из манастира светог Павла на Светој гори. Свету гору дарови су напустили први пут од 15. века, рекао је по доласку у Москву игуман обитељи архимандрит Парфетниј Мурелатос.

- Како би се светиња нашла у Русији било је учињено много напора. Захваљујемо РПЦ и њеном поглавару и влади Свете горе – светом Синоду, која је пристала да се реликвија извезе. Свој благослов за дношење Дарова мудраца у Руску православну цркву дао је и Васељенски Патријарх. И драго нам је што без обзира на многе тешкоће, руски верници могу да се поклоне овим даровима који су били предати Христу приликом рођења.

Предање гласи да је Дева Марија читавог живота брижљиво чувала ове дарове и тек нешто пре своје смрти решила да их преда, као и свој покров и појас, Јерусалимској цркви, објашњава патријарх Кирил.

- Дарови мудраца су били предати у Јерусалимску цркву, где су се чували до 4. века, затим су били пренети у нову престоницу Источног Римског царства, у град Константинопољ. Када се појавила опасност од страног упада у Константинопољ, ова светиња је била пренета на Свету гору, где се до данас чува у манастиру светог Павла.

Сребрни ковчег још пре богослужења био је постављен у сами центар цркве, поред иконе Рођења Христовог. Она је својевремено стигла из Витлајема, из места где је рођен Спаситељ. После завршетка свечане литургије свако од посетилаца сабора могао је да се поклони светињама – даровима и икони.

Доласком Божића за православне вернике се завршава пост и наступају покладе – време посебне духовне радости. Тих дана Дарове мудраца могу да виде не само Московљани и гости престноце, већ и становници Санкт-Петербурга, као и верници Украјине и Белорусије. Границе Руског православља светогорска реликвија ће напустити тек крајем јануара.

Милена Фаустова,