Нађен еликсир младости

09-01-2014 09:36:18 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/TimVickers/ vostok.rs |


Руски научници нашли су начин да успоре процес старења. Истраживачи из института за биоорганску хемију нашли су у жлездама бурманске отровнице која живи само у Вијетнаму токсине са јединственим својствима. Ови токсини могу да опусте мишиће и значајно успоре брзину појаве бора.

Руководилац лабораторије Института за биоорганску хемију Руске Академије наука Јуриј Уткин истиче:

- У порцесу истраживања отрова бурманске отровнице – то је прилично ретка змија, дали су нам је вијетнамске колеге – издвојили смо једињење – пептид, или токсин. Он селективно блокира преношење нервног импулса од нерава ка мишићима.

Како би се проверила ефективност разраде, руски научници су искористили афричке жабе. У незрела јајашца ових водоземаца убацили су рецепторе, затим посматрали како реагују на компоненте отрова. У току једног од таквих експеримената утврђено је да петпид одлично опушта мускулатуру. Још један тест са лабораторијским мишевима је потврдио ту претпоставку.

Према мишљењу научника, такав пептид се може користити као средство против старења. За појаву бора су одговорни мимички мишићи. Ако се они опусте, биће одложен непријатан моменат. Нађен је и одговарајући начин да се пребаце супстанце у организам, рекао је шеф лабораторије Института за биоорганску хемију РАН Игор Кошеверов:

- Прашак у потребној концентрацији додајемо у основу крема. Добијамо активни крем који смањује боре мимике.

Дерматолошка истраживања на добровољцима већ су започела. У случају успеха одлично средство добиће не само козметолози. На основу компоненти овог змиског отрова могу да се праве одлични лекови против болова.

Сергеј Каљакин,