Соларни ветар доноси на Земљу магнетну олују

10-01-2014 11:27:10 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/NASA Goddard Photo and Video |


Човечанство се спрема за удар космичке стихије, серија снажних ерупција на Сунцу, до којих је дошло 7. јануара, изазваће ускоро на Земљи снажну магнетну олују. Какве последице можемо да очекујемо, Глас Русије је сазнао од стручњака.

Актуелно избацивање соларне плазме, према мишљењу стручњака, једно је од најјачих у последње време. То је првенствено повезано са чињеницом, да је до ерупције долазило у централном делу Сунчеве површине, такозваног ударног места на Сунцу. Према изјави вишег научног сарадника Државног астрономског института Штенберг Игора Накулина датој Гласу Русије, то објашњава интензитет утицаја на Земљу:

- Ерупције у близини Сунчевог обода, ретко утичу на Земљину магнетосферу. А оне, које се одвијају ближе центру, најчешће изазивају магнетну олују. При томе делују не само на магнетно поље, него и на сателите, на биосферу, укључујући и људе.

Облаци наелектрисаних честица, које ће према разним проценама, стићи до наше планете током наредним дванаест сати, налетеће на магнетно поље Земље, као некој врсти штита који нас покрива од космичког зрачења. Међутим снага удара ће бити таква, да ће у атмосферским слојевима планете доћи до снажних магнетних поремећаја. То може да доведе до непријатних последица, сматра научни секретар Института за општу физику РАН Степан Андрејев:

- Страдаће пре свега сателитска комуникација. Наелектрисане честице индукују поремећаје у магнетосфери и стратосфери, средини везаној за пренос података и ширење радио таласа. У време најснажнијих ерупција на Сунцу, радио веза је дословце нестајала неко време.

Такође озбиљан утицај магнетна бура ће имати на метеропате. Пре свега се односи на оне који имају хроничне кардиоваскуларне болести. Међутим поремећај у магнетосфери може да утиче и на сасвим здраве људе, нагласио је у разговору за Глас Русије декан факултета биолошке и медицинске физике Московског физичко-технолошког института Александар Мелерзанов:

- Људи почињу да осећају главобоље, јавља се забринутост, поремећаји сна. Могуће су и други случајеви, али то је већ индивидуално. По правилу, повећава се број људи који се обраћају медицинским установама, пре свега људи у одмаклим годинама.

Стручњаци тврде, да је магнетна олуја глобални феномен, и да се од ње не можете сакрити. Истовремено, кажу научници, поремећаји у магнетосфери Земље могу да се претворе у пријатно изненађење, сасвим је вероватно да ће становници неких других делова наше планете, моћи да виде поларну светлост, појаву карактеристичну само за поларне зоне.

Павел Силајев,