Налазите се на страници > Почетна > Политика > Раскол Евромајдана

Раскол Евромајдана

11-01-2014 11:17:14 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Активисти друштвеног савета Мајдана затражили су од лидера опозиције да одреде јединственог кандидата за председника Украјине, који треба да буде биран 2015. године. Сами опозиционари према идеји о јединственом кандидату односе се различито, а експерти предвиђају раскол евромајдана.

Раније своју жељу да учествују на председничким изборима изразила су сва три лидера опозиционих странака – Арсениј Јацењук из Бактивштине, Виталиј Кличко из УДАР-а и Олег Тјагњикок из Украјинског покрета Свобода. Ако Виталиј Кличко сматра да постоји смисао да се кандидује један кандидат и у тој улози види пре свега самог себе, други опозиционари за сада такође не планирају да одустану од својих председничких амбиција. Арсениј Јацењук је убеђен да треба рачунати на консолидовану кандидатуру само у другом кругу избора. А прво треба да учествују представници свих политичких снага.

Питање јединственог председничког канидата изазива унутрашње конфликте украјинске опозиције, сматра генерални директор Савеза за националну стратегију политиколог Валериј Хомјаков.

- За сада је рано говорити о расколу, али то да ће тамо сада бити трвења, очигледно је. Наравно, појављује се љубомора, кога више цитирају. Зато је превремено говорити о расколу, али бојазни наравно морају да постоје.

Активисти друштвеног савета Мајдана дали су лидерима опозиције само један дан за размишљање. Они такође захтевају од демонстраната да блокирају рад Врховне раде Украјине, која треба да се окупи 14. јануара, и да траже распуштање парламента. Као свој главни циљ активисти савета Мајдана називају осујећивање усвајања државног буџета за 2014. годину. То може да изазове потпуну дестабилизацију у Украјини, истиче заменик директора Института за земље ЗНД Игор Шишкин.

- Принцип што горе, то боље делује врло добро. Недавно је исти тај Кличко изјавио да су председнички избори могући 2014., мада по уставу они треба да буду одржани 2015. године. Како то може да се уради? Само преко дестабилизације ситуације. Одсуство буџета, одсуство финансирања, тачније појава огромног броја незадовољних људи – неопходан су услов за то.

У међувремену Мајдан, где се настављају демонстрације неколико хиљада људи, све чешће фигурира у криминалној хроници. У време новогодишњих празника у органе реда је стигло скоро 70 жалби на учеснике демонстрација у центру Кијева.

Према мишљењу експерата, евромајдан за два месеца претворио се у полугу притиска на украјинске власти које нису у стању да приволе демонстранте да поштују ред и закон. Истина, када су власти престале да обраћају пажњу на демонстранте, препустивши их саме себи, у многоме се изгубио смисао протеста. А с расколом опозиције он ће сасвим нестати.

Светлана Калмикова,