Ситуација око брода „Најденов“ - повреда права руских грађана

11-01-2014 07:29:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Рибарски брод „Олег Најденов“ може да буде ослобођен уз кауцију, Сенегалске власти припремају документ са условима ослобађања брода, изјавио је представник Росриболовства у Сенегалу Александар Бирјуков. Руске дипломате се и даље надају преговорима са сенегалским властима и објашњењу разлога за заплену. Тренутно, лекарима није дозвољено да дођу до морнара, који су блокирани на броду, и понестаје им вода за пиће. Броду „Најденов“ притећи ће у помоћ француски војни брод, који се налази у истој тој луци, и који ће на руски брод данас донети воду за пиће.

Рибарски брод „Олег Најденов“ се налази у луци Дакар већ пети дан. Али сенегалске власти и даље не дају објашњење за заплену нити износе било какве оптужбе против руске стране. У време заплене брода посада је задобила повреде, капетан се жали на болове у бубрезима, али не може да добије медицинску помоћ, никоме није дозвољено да напусти брод. Војска, која је одмах по доалску „Најденова“ у луку одузела од морнара документа, обезбеђује брод. Он није прикључен на струју, а службама за одношење смећа није дозвољен приступ.

Константин Долгов, званичник Министарства спољних послова РФ, задужен за демократију и владавину права - назвао је ову ситуацију повредом права и интереса руских грађана.

- Настављамо да улажемо све напоре како бисмо што пре ослободили брод и посаду. Настављамо да захтевамо од сенегалске стране одговарајућа објашњења свих околности заплене брода. Сматрамо да је сенегалска страна обавезна да испуни све своје обавезе у обезбеђењу, на нивоу међународних стандарда, законских права и интереса грађана Русије, укључујући медицинску помоћ капетану брода.

При томе преговори руских дипломата са сенегалском владом, предвиђени прво за 7. јануар, а потом померени за 8. јануар, стално се одлажу. „Росриболовство“ у томе види притисак еколошке организације Гринпис. У заплени је учествовао један од његових чланова, сенегалски министар рибарства Ајдар Ел Али, каже руковидилац Центра за комуникацију са јавношћу „Росриболовства“ Александар Савељев.

- Он је и наредио заплену, он има таква овлашћења. Заиста све што се догађало око рибарског брода, сво комешање, и цела прича са руским риболовом у том региону повезана је са Гринписом. Ова организација се користи као инструмент у оштрој борби за рибу у том региону. Сви то јако добро знају.

Оваква делатност Гринписа није реткост. Тако су прошле године активисти ове организације покушали да заузму нафтну платформу Приразломнаја у Печорском мору. И управо неуспех, који је доживела ова акција, могао је да изазове незадовољство наручилаца и испровоцира напад на руски брод, у овом случају Гринпис је постао инструмент политичког притиска, сматра руковидлац Института за нове државе Алексеј Мартинов.

Ова, с једне стране транспарентност, а са друге, ригидност са становишта примене закона, на основу кога је решено питање екстремиста у нашим територијалним водама, не може да не изазове незадовољство код оних који су ову причу започели. Они очигледно нису добили оно што су желели. Зато се смишљају овакве акције. Подсећам да се за месец дана код нас одржава велика манифестација, отварају се Зимске олимпијске игре. Што се више приближавамо отварању, покушаји да се грубо осујети овај величанствени догађај биће, чини ми се, све чешћи.

На рибарском броду „Олег Најденов“ налази се 62 држављана Русије и 20 грађана Гвинеје Бисао. Руска страна планира да суду тужи Сенегал за противзакониту заплену брода, употребу силе и неуказивање медицинске помоћи капетану брода.

Константин Долгов,