Други руски домен на ћирилици

11-01-2014 05:39:54 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

Ћириличне домене имају Србија («.срб»), Украјина («.укр»), Казахстан («.каз»), као и званични Ватикан («.католик»)


Ове године ће у Русији настати још један домен на ћирилици. Ускоро ће почети регистровање сајтова у новој интернет-зони .рус. То је већ други домен такозваног горњег нивоа на ћирилици. Према прогнозама експерата, он ће се допасти корисницима из Русије, Украјине, Белорусије, Казахстана и многих других земаља, где се активно користи руски језик и може постати један од оних националних домена у свету, који најбрже расту.

Почетком децембра Међународна корпорација ICANN и компанија Руска имена потписале су споразум о управљању ћириличним доменом .рус. Прво ће регистровати адресе моћи компаније и власници трговинских марака. После тога ће почети отворено регистровање за све. Ко то жели, и то независно од места боравка и држављанства. Коментар одговорног уредника интернет-портала Мобилне комуникације Леонтија Букштејна.

- Домен ће бити подељен онако, како се дели домен .рф. Комерцијално регистровање је било отворено пре две године. Оно се вршило доста интензивно. Мислим да .рус неће бити сувишан. Он ће служити и за престиж, и за заштиту од пресретања, и за комфорнији живот у Рунету. Ми имамо перспективе за раст. Приватна лица и бизнис активно прелазе на ћириличне симболе.

Аудиторијум домена .рус обухвата више од 250 милиона људи у свету, који говоре руски. Нови домен је намењен корисницима из Русије, Украјине, Белорусије, Казахстана и многих других земаља, где се активно користи руски језик. Као и првенац у ћириличној зони .рф и домен на латиници .ru, нова адреса ће имати потражњу, - сматра Леонтиј Букштејн.

- Домен .ru је својевремено заузео четврто место међу националним доменима у свету, мада је раније био на 6. месту. Домен .РФ је одмах заузео 15. место међу националним доменима Европе. То су позитивне и оптимистичне статистике. Мислим да ће то и даље трајати. Нико не затвара друге домене. Међутим, ови домени су наши изворни. Они ће живети свој живот у Рунету.

Свакодневно у доменској зони .рф настаје око 600 сајтова. Има их већ око 900 хиљада. Ради упоређења: у зони .ru је регистровано 5 милиона доменских имена, просечни прираштај дневно износи око 3 хиљаде.

Имена на ћирилици су интересантна пре свега за оне, ко жели да привуче рускојезичне посетиоце на свој портал, - кажу експерти и додају: на такав начин компаније налазе свој аудиторијум. Списак домена на ћирилици ће се ширити, али је то доста сложени процес, - истиче заменик генералног директора компаније ZEcurion Александар Ковалев.

- На ћирилици данас има само домен .рф. Он је основни. При томе траже домен .город, .име. Има много упита, али за сада ниједан од њих није одобрен, јер је то сложени процес. Тамо има много усклађивања на првом нивоу. Потврђивање се врши само једном годишње. И то потврђује се не стотине или хиљаде домена првог нивоа, већ неколико десетина годишње.

Ћириличне домене имају на Интернету Србија (.срб). Казахстан (.каз), као и званични Ватикан (.католик). 2013. године им се прикључила Украјина (.укр).

Добити своју сопствену доменску зону намеравају и многи руски градови. Прва ласта је постала Москва. Регистратор зона горњег нивоа је већ одобрио два нова домена за руски главни град – латинску зону .moscow и домен на ћирилици .москва. Регистровање првих адреса ће почети у априлу.

Татјана Голованова,