Јаслице за монструме, или детињство над понором

12-01-2014 10:28:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Лондонска полиција и јавност алармирају – последњих година у саставу криминалних групација британског главног града приметно се повећао број деце, која раде као наркокурири и превозници оружја. Углавном тинејџере користе ради преноса дроге посредницима и партнерима банди у самом граду и предграђима Лондона и оближњих градова и грофовија.

Често се врбовање тинејџера у криминалне групације врши директно у школама. – испричао је нашој радиостаници Гифорд Сазерленд, директор организације Foundation 4 Life за рад с малолетним злочинцима у лондонском рејону Кројдон. Злочинци радо користе услуге тинејџера као наркокурира, јер, прво, такав курир има мање шанси да буде осумњичен за ширење дроге, друго, њима је лакше управљати, – објашњава Сазерленд. При томе, према његовим речима, далеко је од тога да је управо полиција главна опасност за наркодилере - скоро већа опасност потиче од конкурената.

Злочиници су користили децу у свако доба, – истиче генерал-мајор резерве ФСБ РФ Александар Михајлов.

- То је практично било увек, јер су деца, с једне стране најповредљивија, с друге стране, неповредљива карика. Експлоатација деце постаје за низ криминалних заједница просто норма. Знамо да и у Русији, и у иностранству често користе децу као контејнере, односно, ставе им дрогу под одећу, размештају на телу, јер децу ретко кад претресају. То је доста проширена појава, нарочито у вези са тиме, што је децу практично немогуће позвати на кривичну одговорност.

Иначе увлачење деце у послове одраслих постаје планетарна несрећа, сматра главни аналитичар Националног антикриминалног и антитерористичког фонда, ветеран спољне обавештајне службе КДБ Олег Нечипоренко.

- Сматрам да је то главни најозбиљнији и најакутнији проблем у свету. Статистике сведоче да у већини локалних конфликата на територији Африке и Азије учествују деца, почев од предшколског узраста. Она већ знају да се рукују оружјем, учествују у борбеним акцијама. Услед тога друштво добије субјекте насиља, који расту, рукујући се оружем о знајући мирис крви.

Протекле године су турски научници-психолози из Универзитета Бахчешехир припремили извештај, заснован на резултатима проучавања деце сиријских избеглица. Документ садржи шокантне информације да током сиријског грађанског рата деца и тинејџери све активније учествују у борбеним акцијама – понекад под притиском одраслих, понекад добровољно. Хуманитарна организација Save the Children је пружила податке, који потврђују око 20 случаја смрти тинејџера на бојиштима. При томе неко учешће у рату на једној или другој страни је за многе тинејџере, као и њихове породице, повод је да се поносе.

Ништа мање повода за понос имају тинејџери, који учествуу у пиратским нападима у акваторији Сомалија. Ако, рецимо, у Сирији деца су чешће приморана да учествују у оружаним параформацијама, афрички тинејџери постају пирати углавном добровољно. Сматра се да непунолетни састављају 25 до 30 одсто пиратских банди. Децу радо примају у пиратске банде такође у Нигеру, Јемену, Кот-д-Ивоару и Гвинеји.

Малолетним бандитима постају деца и из проблематичних породица, и представници привилегираних класа. Експерти истичу да даље подмлађивапње криминала и све интензивнији раст активности тинејџера поприма заиста глобални карактер.

Никита Сорокин,