У Азији изабрани хијероглифи 2013. године

12-01-2014 10:30:58 | | Глас Русије, фото: © lionel bodilis/flickr.com/ vostok.rs |


Избор хијероглифа године је добар начин да се схвати шта је највише бринуло, жалостило, или напротив – радовало и надахњивало житеље Азије. Становници копнене Кине већ неколико година покушавају да се навикну на невероватан темпо раста цена некретнина. И премда влада предузима низ мера како би успорила овај раст, забринутост житеља копнене Кине због овог проблема се види већ и на основу тога што су за хијероглиф године изабрали „стамбени простор“.

Како преноси лист „Вол стрит журнал“ многи испитаници се чак нису ни колебали у избору језичког симбола протекле године, пошто проблем раста цена некретнина и пораста станарине у парампарчад разбија сан многих о сопственом стану. По мишљењу секретара партијске организације Пекиншког језичког и културног универзитета Ли Јумина, куповина стана је најпрагматичнија идеја за Кинезе, али је такође и најболнија. Цене некретнина у Пекингу су у августу 2013. године порасле за 22,5%, а у Гуангџоу – за 24,2%. У просеку, цене стамбеног простора су у 100 градова КНР у августу 2013. године порасле за 8,6%. По званичним подацима, велика потражња за становима у копненом делу Кине концентрисана је на градове првог и другог нивоа, где постоји довољан број добро плаћених радних места. Локалне власти предузимају мере како би смањиле напетост у области куповине некретнина: уводе ограничења за куповину додатних стамбених простора, повећавају порезе за други стан и уопште порезе на имовину. Међутим, пошто је сектор некретнина једна од кључних компоненти раста, утицај локалних власти на раст цена је ограничен.

Интернет-корисници разматрајући избор хијероглифа године нису штедели изразе у погледу високих цена станова. „Избор хијероглифа „стамбени простор“ одражава борбу коју води кинески народ, - пише један корисник. – Стан је идеал већине људи, али управо идеал који се не може остварити. Влада покушава да контролише цене станова, али чак је и снажна кинеска влада приморана да призна неуспех политике коју спроводи.“

Учесници у сличној анкети која је спроведена на Тајвану су за хијероглиф године изабрали „фалсификат“. Становници Тајвана су показали забринутост због питања безбедности намирница што је довело до одсуства осећаја безбедности и уверености у будућност.

У Сингапуру је 40.000 читалаца листа „Лањхе ђао бао“ за хијероглиф године изабрало „смог“. На избор хијероглифа године озбиљно су утицали догађаји који су се десили за време лета 2013. године кад је Сингапур и суседне земље покрио загушљиви талас смога изазван индонежанским шумским пожарима. Тешки дим не само да је покривао делове Југоисточне Азије више недеља, већ је чак постао и предмет међународног спора.

Иако је Малезија која се налази у суседству Сингапура такође пострадала од пожара за Кинезе који у њој живе хијероглиф године је „раст“, за који је гласало скоро 40% од 6.000 људи које је испитао Центар за кинеску културу Малезије. Иста тенденција се запажа и код самих становника Мелезије: у анкети која је спроведена у децембру 67% Малежана је изјавило да их брине све већа инфлација: у новембру 2013. године су потрошачке цене порасле за 2,9%.

За хијероглиф године у Јапану је проглашен хијероглиф „прстен“ – избор овог хијероглифа је повезан с тим што је Токио изабран за престоницу летњих Олимпијских игара-2020.

Јекатерина Зубрицка,