Код дарова мудраца људи моле за мир и здравље

11-01-2014 10:34:53 | | Глас Русије, фото: Милена Фаустова/ «Голос России»/ vostok. |


Више од сто хиљада Московљана и гостију престонице већ је стигло да се поклони општехришћанској светињи – Даровима мудраца. Ковчег с поклонима од непроцењиве вредности који су по предању младенцу Исусу подарили источњачки мудраци изложен је у московском Храму Христа Спаситеља. Ред за светињу се протеже неколико километара.

Једни се моле, други певају Божићне и коледарске песме или једноставно деле с другима своје емоције и радост. Преко реда се пропуштају – труднице, инвалиди и родитељи с малом децом. Око двеста волонтера од ујутру до увече хода тамо-овамо између ограда и тражи људе који не могу дуго времена да стоје напољу. Уосталом, неколико сати чекања у реду пролази скоро неприметно – дуж читавог периметра стоје аутобуси у којима човек може мало да се угреје и 4 пољске кухиње с бесплатном топлом храном. За власти главног града Дарови мудраца нису прва светиња коју град прима и зато имају искуства у доброј организацији чекања у реду. Међу верницима скоро да нема варница. А оне које избију за трен ока се распрше код сребрног ковчега са светињом. Овде је изванредна аура и енергија. „Нимало не жалим што сам тако дуго стајао,“ – каже двадесетогодишњи Дмитриј:

- Дошао сам како бих пожелео мир својим ближњима. Уверен сам да за поклоњење оваквим светињама није важно да ли је човек верујући или не. То су реликвије с енергетским набојем којима треба да се поклоне сви, чак и атеисти. Макар зато да би подржали своју ауру. Јер, свет се састоји од вибрација. А у близини оваквих светиња ове вибрације су сигурно добре и лепе.

Јеванђеља казују да су источни мудраци, или волхви на црквенословенском, - кад су сазнали да се родио Спаситељ, кренули на делеки пут да поздраве младенца. Пут има је показивала Витлејемска звезда. Поред јасала новорођеног Исуса оставили су поклоне. Злато – као Цару, тамјан – као Богу, а измирну – као човеку. Управо овим Даровима се данас клањају верници руске престонице. Јединствена реликвија – једна од малобројних која је везана за Христов земаљски живот, од 15. века се чува у манастиру светог Павла на Атону, једном од најстаријих на Светој гори. Светиња до сада никад није напуштала територију Грчке. За Русију је начињен посебан изузетак, каже један од сабраће атонске обитељи, монах Никодим:

- Пренос тако велике светиње као што су Дарови мудраца чак и у границама Грчке је врло сложен задатак и захтева темељну припрему. Две године смо се припремали како бисмо реликвију донели у Русију. Али нисмо очекивали оволики број верника и ја се свих ових дана непрестано дивим побожности руског народа, његовој верности и љубави према православљу. Сигуран сам да је за све земље Запада велика земља као што је Русија данас гаранција цивилизоване хришћанске Европе.

Нема задржавања код сребрног ковчега који је постављен у самом центру храма. Људи који прилазе једва стигну да се поклоне реликвији. Ипак, многима на очи навиру сузе-радоснице. Људи се код Дарова моле за различите ствари, према потреби: труднице – за здраву децу, деца – да лако савладају учење, инвалиди – за превладавање болести. „Било ми је веома важно да дођем овамо, Дарови су ми последња нада,“ – тврди пензионерка Валентина Васиљевна:

- Имам врло много различитих молби. Недавно ми је умро син. Имам проблема с кћерком и зетом. Већ трећу годину свекрва лежи болесна. Дошла сам у нади да ће се нешто променити. Врло је добро кад човек у нешто верује, јер кад нема ништа у шта може да верује, тешко може да живи. А кад човек има снаге – много је једноставније. Код Дарова сам осетила извесно ослобођење од проблема.

Скоро сви људи који су се поклонили тврде да им је поред светиње много боље. О томе говоре и сами атонски монаси. Свети уметнички предмети су више пута показивали чуда: исцељивали су неизлечиве, давали храброст очајнима. Чудотворну снагу реликвије је осетила и Московљанка Аљона:

- Нажалост, човек има само пар секунди за поклоњење. И немогуће је било шта детаљно видети, али ипак, у мени као да се упалила лампица. И веома се надам да ће се испунити оно што сам пожелела стојећи испред светиње.

После Москве Дарови мудраца ће кренути у северну престоницу Русије – Санкт-Петербург, а онда ће обавити мало путовање по канонској територији Руске Цркве. Моћи ће да им се поклоне становници и гости Кијева и Минска. Драгоцени ковчег ће се на Свету гору Атон вратити крајем јануара.

Милена Фаустова,