МСП Русије захтева да се хитно ослободи „Најдјонов“

12-01-2014 08:37:20 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије обратило се властима Сенегала са поновним захтевом да хитно ослободе рибарски брод Олег Најдјонов. Брод је и даље у луци Дакар, при томе сенегалска страна до данас није истакла званичне оптужбе. Руски дипломати преговоарају са представницима сенегалских власти, а власник брода припрема тужбу поморском трибуналу.

Руске дипломате и даље захтевају од Сенегала да званично објасне задржавање брода Олег Најдјонов и инсистирају на његовом ослобађању. МСП подвлачи да настала ситуација не треба негативно да утиче на пријатељске односе две земље. Јуче је одржан састанак представника руског спољнополитичког ресора са привременим представником Сенегала у Москви Мамадуом Диањ, на којем је, поред осталог, био истакнут захтев да се посада обезбеди свим потребним, истакао је званични представник МСП Русије Александар Лукашевич.

- Акцентована је потреба строгог поштовања међународних норми у погледу права и законитих интереса руских морнара који се налазе на броду, укључујући њихово снабдевање храном и водом за пићање, пружање потребне медицинске помоћи.

Са своје стране Мамаду Диањ је обећао да ће сенегалске власти уложити све напоре за скорије разрешење ситуације. Слични захтеви су истакнути и на састанку амбасадора Русије у Дакару Валерија Нестерушкина са представником сенегалског МИП Манкером Ндаијем. Руско МИП изразило је уверење да у скорије време конфликт ће бити регулисан у духу традиционално пријатељских руско-сенегалских односа. У међувремену министар Сенегала за послове рибарства Хајдар ал-Али у званичној изјави медија је објаснио узроке за заржавање руског брода.

- Данас се брод Олег Најдјонов налази под контролом сенегалских власти и сенегалске флоте. Операција задржавања руског брода је била изведена врло професионално, у складу са међународним нормама. Ми се налазимо у својим поморским границама, значи на територији где успостављамо законе наше земље. Страни бродови немају право да улазе у наше територијалне воде и незаконито лове рибу. Нећемо допустити да то остане некажњено. Сваке године Сенегал губи око 310 милиона долар азато што туђи бородови једноставно краду наше ресурсе.

Ипак како је изјавио капетан брода Вадим Манторов, брод Олег Најдјонов у тренутку задржавања налазио се у економској зони Гвинеје Бисао, где се бавио тражењем водних биоресурса. Ове податке потврђује и ресорни систем мониторинга Росриболовства. Сада сувласник припрема тужбу међународном трибуналу за поморско право у Хамбургу. Сваки дан стајања брода кођта милион рубаља.

А жене морнара планирају да упуте писмо преседнику Русије са молбом да помогне у ослобађању брода, каже супруга једног од чланова посаде Аљона Середа.

- Желимо да помогнемо. Али када не знаш како, то те мучи. И зато желимо да урадимо бар нешто што ће уродити плодом.

Без обзира на изјаве сенегалских власти о скором разрешењу ситауције, руски брод се и даље налази под оружаном стражом: неколико десетина војника дежура на палубама, исто толико код трапа. При томе команда брода мора да храни оне који су заузели брод, а капетан до данас није добио медицинску помоћ која му је потребна. Истина, јуче је на брод донета вода за пиће, чије резерве су скоро исцрпљене. Како је саопштио капетан Вадим Манторов, посада се осећа нормално и сада се бави техничким пословима.

Марија Баљабина,