„Дакар-2014“: Возачи „КАМАЗ-Мастера“ изазивају нервозу лидера трке

12-01-2014 10:57:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Аргентини се наставља 35. рели-маратон „Дакар-2014“. Дан раније завршена је шеста фаза трке. У категорији теретних возила ово је била једна од најкраћих – свега 156 км. О томе какве среће су били руски тркачи за „Глас Русије“ говорили су учесници екипе „КАМАЗ-Мастер“.

Шеста фаза није донела битне помаке на таблици турнира. Сви учесници у тркама теретњака су се више трудили да сачувају резултате постигнуте дан раније него да их побољшају на јучерашњој деоници. То је пре свега повезано с тим што је ова рунда представљала такозвани трамвајски пут, рекао је за „Глас Русије“ један од возача екипе „КАМАЗ-Мастер“ Едуард Николајев:

- Данашња етапа поседује особине класичног релија, он одавно није маратонски. То је била једноставно „трамвајска трка“ учесника. Чак и ако човек жели не може да постигне добро време, зато што има прашине, траса је уска, ако те престижу џипови немаш куда да се помериш у страну, а то на неким местима није безбедно. Што се тиче навигације одступања није било, сви су ишли истом маршрутом.

Без обзира на то што у шестој рунди наши тркачи нису успели да потпуно искористе своје могућности, они ипак и даље смањују разлику која их дели од лидера у трци теретњака Жерара де Роја. Како истиче руководилац службе за штампу „КАМАЗ-Мастера“ Ерик Хајрулин, ово нервивра Холанђанина, што можда неће имати најбољег утицаја на његове резултате:

- Спортисти етапу сматрају добром кад у њој могу нешто да учине, кад нешто зависи од њихових напора. А конфигурација ове рунде није дозволила да делују тако како би у потпуности искористили своје мајсторство и брзину аутомобила. Не знам колико су момци задовољни овом фазом, али на основу онога како стојимо на збирној таблици, ситуација уопште није лоша – успели смо да се још мало приближимо Жерару де Роју, чак и ако му је Андреј Каргинов одузео само три минуте. Ипак, мало-помало овакво приближавање лидеру иде на живце и приморава га да греши.

Следећа, већ седма рунда по реду, биће одржана дванаестог јануара и биће последња на територији Аргентине. Возачима теретних возила која се тркају предстоји тежак задатак – да савладају више од пет стотина километара уским прашњавим путевима. Данас је на релију објављен дан одмора.

Григориј Миленин,