Позивнице за „Женеву-2“ су послате. Али, да ли ће она бити одржана?

13-01-2014 10:57:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ствари везане за мировну конференцију о Сирији „Женева-2“ никако нису ишле како треба, од самог настанка идеје. Сад, кад су позивнице за Женеву већ послате поново нико није сигуран, не само у перспективу њеног исхода, већ чак ни у то да ли ће она уопште бити одржана. Чак је и око датума почетка конференције било збрке. Она уопште неће почети 22. јануара, као што пише већина медија, већ 24. јануара. 22. јануара ће бити одржан сусрет-дијалог у Монтреу у којем ће учествовати министри иностраних послова земаља-посредница. Сама мировна конференција ће стартовати 24. у Женеви. У то многи стручњаци и политичари веома сумњају због ситуације у Сирији и раскола међу опозицијом.

Између сукобљених снага опозиције у Сирији у току недеље која је на измаку распламсале су се жестоке борбе у северном делу земље. Овде се воде окршаји између умерених опозиционих групација и борбених одреда оних који се у потпуности асоцирају с „Ал Каидом“.

Тренутно се поново поставља питање и о томе ко ће бити представници на конференцији „Женева-2“ и о томе да ли ће она бити „млаћење празне сламе“: неке групације су унапред објавиле да неће прихватити никакве закључке конференције.

Тешко је рећи шта може да пружи „Женева-2“ у ситуацији која је последњих месеци завладала у Сирији, каже познати руски стручњак за проблеме Централне Азије и Блиског истока Семјон Багдасаров.

- У Сирији не постоји никаква јединствена опозиција. Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага је подељена, и то чак и на нивоу политичког руководства. А да не говорим о томе да иза ове коалиције не стоје никакве наоружане формације на територији Сирије. Једино што је стајало иза ње била је Сиријска слободна војска. Али, и она је у суштини уништена и потучена.

Национална коалиција је обавила своје последње саветовање (6-7. јануара) на почетку прогекле недеље у Истамбулу, али није могла да донесе јединствену одлуку ни у вези с општим мишљењем о приступу конференцији, ни о делегацији у Женеви. Сад ће поново покушати да учини исто то до 17. јануара. Међутим, слабе су наде у успех.

Руски МСП је овим поводом изразио жаљење и изјавио је да је главни проблем Националне коалиције то што „један од покрета сиријске опозиције и даље поставља услове за своје учешће у раду Међународне конференције „Женева-2“, покушавајући самим тим да унапред одреди њене закључке“.

Семјон Багдасаров чак сматра да се иза борби које се тренутно одвијају на северу Сирије између умерених групација опозиције и борбених одреда „Ал Каиде“ крије покушај Запада да створи бар известан привид о победама опозиције. И да на основу ових победа формира извесну нову умерену опозицију, те да од ње начини делегацију за „Женеву-2“. Међутим, нико није сигуран ни у то да ће бити довољно времена за ово. Тако да ће конференција с вероватноћом 60-80 процената поново морати да буде одложена.

С овим мишљењем слаже се руководилац Центра за Азију и Блиски исток Руског института за стратешка истраживања Јелена Супоњина. Још увек није јасно ко ће представљати опозицију у Женеви, а без таквог представништва конференција губи сваки смисао.

Сазивање мировне конференције о Сирији „Женева-2“ виси о концу. Међу политичарима и стручњацима се већ чују мишљења о томе да је поново треба одложити. Али засад се главни актуелни играчи, главни посредници – Русија и САД – залажу за то да буде одржана у заказаним роковима. Премда није искључено да ће се овај став променити због догађаја у самој Сирији и због тога што опозиција није успела да дође до јасног мишљења о овој конференцији.

Руски стручњаци кажу да се чак и ако све хемијско оружје буде однето ван Сирије ништа спектакуларно у Сирији неће десити. И судећи по ситуацији, грађански рат ће се наставити, сматра Јелена Супоњина.

- Посредничка трагања за путевима за регулисање ситуације у Сирији представљају дуготрајан и тежак процес. Не треба очекивати да ће се на конференцији „Женева-2“ десити нешто чаробно. То не треба очекивати ни од посредника. Ни у случају да конференција буде одржана, ни у случају да буде одложена. Прогноза је таква да ће се грађански рат у Сирији наставити. Али, нешто треба чинити.

Питање о сазивању конференције ће бити поново размотрано 13. јануара на састанку министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија у Паризу. Можда ће после њега УН морати да штампа нове позивнице за „Женеву-2“.

Засад је у „сиријског саги“ једини светли моменат – одвожење хемијског оружја. Чини се да нема проблема с његовим уништавањем. У сваком случају, шеф уједињене мисије ОЗХО-УН за Сирију Зигрид Кааг је изјавила да сва сиријска „хемија“ може бити уништена по динамици – до средине године. Кашњења која су настала у одвожењу ОМ објаснила је „проблемима логистике, временским условима и захтевима везаним за осигурање безбедности“.

Динамика за уништавање хемијских ОМ Сирије је следећа: све хемијско оружје треба да вуде одвежено из земље до 5. фебруара 2014. године. Најопасније материје ће бити уништене ван граница САР најкасније до 31. марта, а остале – до 30. јуна 2014. године.

Подсетићемо да се сиријска хемијска оружја превози у сиријску луку Латакија. Безбедност осигуравају руски, фински и кинески војници. Дански и норвешки бродови треба да пребаце резерве на амерички специјални брод Cape Ray. Њега је РМ САД ангажовала из војне резерве трговачке флоте САД и опремљен је специјалном опремом за хидролизу. Cape Ray је кренуо из војно-поморске базе која се налази у држави Вирџинији још 3. јануара и треба да стигле у Италију. Време и тачно емсто доласка се још увек држе у тајности због безбедносних разлога.

О томе да се прикључују операцији ликвидације сиријских ОМ објавиле су Немачка и Белгија. Белгијска компанија „Индавер“ (Indaver) је понудила да у својим пећима спали отпатке који се буду стварали услед уништавања хемијског оружја. По њеним подацима, од 1300 тона хемијског оружја које се извози из Сирије бар 560 тона ће бити уништено на специјализованом америчком броду. Стога ће се појавити значајна количина токсичних отпадака које треба спалити на копну.

Немачка влада је преузела обавезе везане за уништавање 370 тона реактивних маса које се буду створиле у току процеса ликвидације хемијског оружја на америчком броду Cape Ray. Процес ће се одвијати на „специјалном владином објекту уз поштовање највишег нивоа безбедности и еколошких стандарда“.

Андреј Федјашин,