Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Укратко о Олимпијади

Укратко о Олимпијади

13-01-2014 11:15:19 | | Глас Русије/ vostok.rs |


1. Брзински оклопни прслук

Бобслеј често називају зимском Формулом-1 због тога, што су тркачка кола и специјалне саонице за овај спорт слични, као и због рекордних брзина. Додуше, ако су болиди начичкани прецизном техником, бобови су максимално једноставни. За 100 година постојања бобслеја променио се само спољашњи изглед бобова. Раније су то биле повезане међусобно саонице, данас су то капсуле од стаклопластике, алуминијума, а чак кевлара, материјала, који се користи за производњу оклопних прслука. Иначе је механична опрема иста. У рукама пилота су два гвоздена прстена, везана ужетом за предње оштрице боба. Они су покретни, али могу да се помере за највише 8 сантиметара на сваку страну. Један непромишљен покрет руку, грешка за један-два милиметра, те боб губи брзину. Зато је тешко управљати саоницама тешким око 630 килограма, које се крећу са брзином 140 километара на сат – то је практично јувелирска вештина.

2. Трагом првобитних људи

Неколико километара од Сочија се налази право место ходочашћа свих обожавалаца историје –Ахтирска пећина, где су научници нашли место боравка људи – Неандерталаца, Кромањонаца. Ово јединствено место открио је француски научник и основач спелеологије Едуард Мартел почетком 20.века. 1930-х година ископинама су почели да се баве руски научници. Рад је био тежак. Дебљина слоја на неким местима је била 5 метара – први трагови су настали пре 300 хиљада година, последњи спадају у рани Средњи век. У време ископина нађен је толики број предмета, који би био довољан за неколико сала археолошког музеја. Током извесног времена је пећина била затворена за посетиоце, данас је може да посети свако, ко то жели. Ради удобности посетилаца направљене су степенице са оградама. Близу улаза у пећину се налази видиковац, одакле се може уживати у дивном погледу на реку Мзимта.

3. Олимпијска ватра је дочекала Божић на Волги.

За православни Божић, 7. јануара, ватра је стигла у Нижњи Новгород, стари руски град, који су пре 200 година називали џепом Русије - месни сајам је окупљао трговце из читавог света. Чувени Нижегородски сајам ради све до сада, он је постао обавезно место посете олимпијске штафете. После традиционалног сајамског весеља са песмама и играма, буктиња се на броду кретала Волгом. Затим је посетила још једну знаменитост - Нижегородски Кремљ, саграђен почетком 16. века, скоро у исто време, када је саграђен Московски кремљ, градио га је исти архитекта. Почетком 16. века у Нижњи Новгород је стигао италијански неимар Пјетро Франческо, који је тада радио код оца Ивана Грозног Василија Трећег, те је руководио изградњом неких кула Московског Кремља. Управо он је саградио у Нижњем Новгороду већи део зиданих кула, које сачињавају ансамбл тврђаве. Ватра се кретала дуж кремаљских зидина, затим се нашла на централном тргу, који носи име руских националних хероја Козме Минина и Дмитрија Пожарског. 9. јануара су симбол Олимпијаде дочекали у главном граду Мордовије Саранску. 110 носилаца буктиње су носили ватру улицама града, неколико пута предајући ватру скијашима и бициклистима. 10. јануара је ватра стигла на централну железничку станицу града Пензе. Већи део штафете се ватра возила запрегом три коња, у саоницама, украшеним олимпијском симболима. Једна од најзанимљивијих знаменитости на путу ватре био је Музеј једне слике, који је заузео треће место на списку јединствених светских музеја према верзији часописа Forbes 2011. године. Из Пензе је олимпијски симбол кренуо даље на запад, у Централну Русију.