Мисија тајландске опозиције: «затворићемо Банкок»

13-01-2014 11:53:33 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Највеће светске ваздухопловне компаније укидају летове у Банкок. Узрок је велика протестна акција, коју опозиција жели да организује у главном граду Тајланда 13. јануара. МСП РФ препоручује грађанима Русије да се уздрже од путовања у Банкок. У руском дипломатском ресору не искључују масовне сукобе између опозиционих и провладиних снага. Према проценама експерата, губици туристичке индустрије главног града Тајланда због протестних акција ће премашити 500 милиона долара.

Ситуација у престоници те Краљевине се заоштрава. Власти појачавају у Бангкоку мере безбедности, у град су уведене војне снаге. Очекују се опширне антивладине акције. Противници данашње владе планирају да обуставе кретање на главним магистралама и блокирају државне установе. Акција под називом Затворићемо Бангкок према плану опозиције може да траје у току 20 дана. Мора да се каже да су раније своју акцију спровели присталице владе. На улице су изашли они, ко не жели ескалацију насиља, те протестује против намера метежника, које би могле да резултирају новим таласом нереда. У међувремену неке компаније у престоници су већ објавиле понедељак, 13. јануар нерадним даном. У случају провокација и крвопролића влада је спремна да уведе у земљи ванредно стање. Економски губици од акција опозиционера су очигледни. Тајланд сваки дан губи огромне профите – многи туристи се боје да иду у метежну земљу. Не само највеће међународне ваздухопловне кампање, већ и многе тајландске укидају унутрашње летове у Бангкок. На том списку за сада нема руских превозника, али дипломати ипак не препоручују грађанима, који се одмарају тамо, да посете престоницу Краљевине. Међутим, за сада се туристи не жале на одмор у Тајланду. Ситуација у летовалиштима је апсолутно мирна и безбедна, - уверила је Глас Русије представник Федералне агенције за туризам Ирина Шчегољкова.

- Ситуација у летовалиштима остаје мирна. Туристи немају никаквих тешкоћа. Акције опозиције обухватају само главни град Тајланда Банкок. Руски туристички оператори су информисани о томе, те мењају програме обиласка земље да би искључили Бангкок. Туристи са аеродрома одлазе директно у летовалишта да би уживали у сунцу и мору. Препоручујемо нашим туристима да се уздрже од посета Бангкоку, те рачунају да при повратку пут на аеродром може да буде много дужи у случају блокираних магистрала. Мада је опозиција обећала да њене акције неће обухватити турсите, они ће моћи да без препрека стигну на аерордром. Безусловно, има људи који одустају од посете Тајланду, мада то нема масовни карактер, јер руске власти не препоручују да се потпуно уздржи од посета Краљевини.

Нереди у Тајланду трају већ у току три месеца. Демонстранти траже оставку владе Јинглак Чинават, сестре бившег премијера Таксина Чинавата, који је напустио Тајланд. У отаџбини је он осумњичен за корупцију, зато он после државног удара 2006. године живи у прогнанству у Дубају. Према мишлењу опозиције, Јинглак Чинават је у влади заступала интересе свог брата. Сама премијер, која је на челу привремене владе, изјавила је о распуштању парламента и заказаним за 2. фебруар ванредним изборима. Опозиција, чији су идеолози представници Демократске странке, инсистирају на укидању ванредних избора у Националну скупштину Тајланда. Без обзира на то у изборној кампањи учествује рекордни број политичких странака – више од 50. Међутим, опозиционери и даље покушавају да онемогуће изборе. Између осталог, они не дају самосталним кандидатима ни да се региструју. Главни инспиратор протеста је бивши посланик Националне скупштине Сутеп Таугсубан, за којим полиција трага због оптужбе за подривачку делатност против власти. Прети му смртна казна или доживотни затвор. Није искључено да акције опозиције могу да се претворе у сукоб демонстраната и владиних снага. То би могло да се заврши државним ударом, не искључују експерти. Међутим, сложено је предвидети ток догађаја. Ту је важно, чију ће страну подржати армија, који специјални ресори ће кога подржати, или ће војне снаге сачувати неутралитет. Армија је у Краљевини једна од моћних политичких снага. Она је већ извршила 11 успешних војних удара, - саопштила је Гласу Русије научник Института оријенталистике РАН Јелена Фомичева.

- Таква опасност постоји, јер стране имају апсолутно непомирљиве ставове. Снаге у конфликту покушавају да придобију армију. Међутим, главни командант Копнених снага Тајланда генерал Прајут Чан-Оча је дао изјаву која упозорава против увлачења војних снага у тај конфликт. Према његовој тврдњи, данас армија није спремна да стане на нечију страну. Истовремено су у Бангкоку усредсређене војне јединице, те је појачана полиција, дакле, власти се спремају за нереде. Додуше, присталице власти изјављују да не теже сукобима и не желе да отпочну грађански рат. Међутим, ако дође до заоштравања ситуације, она може да постане неконтролисана. Питање је да ли обе стране имају довољно мудрости да би избегле конфликт.

Од почетка масовних нереда у Бангкоку је погинуло 8 људи, око 400 је рањено. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је изразио забринутост због опширне протестне акције у Бангкокоу. Он је позвао грађане земље на уздржавност, избегавање провокативних акција и регулисање несугласица путем мировног дијалога.

Лада Коротун,