Техеран званично позван на Женеву-2

13-01-2014 06:13:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Иран може да дође на конференцију Женева-2. Џон Кери званично је позвао Техеран за време конференције за штампу на основу резултата трилатералног састанка у Паризу са министром спољних послова РФ Сергејом Лавровом и специјалним представником Арапске лиге и УН за Сирију Лахдаром Брахимијем. Сада реч има Иран. На преговорима стране су размотриле такође формирање делегације сиријске опозиције ради учешћа у мировној конференцији која ће бити одржана 22. јануара у швајцарском граду Мотрјо.

Већ је тешко израчунати по који пут у центру билатералних преговора Сергеја Лаврова и Џона Керија налази се Сирија, тачније припрема за одржавање Женеве-2. 20. децембра 2013. године био је практично потпуно усаглашен списак учесника конференције, биће их око 30. Заједничким напорима у преговарачки процес је укључена чак Саудијска Арабија која се супротстављала до последњег тренутка. Већ су послати практично сви позиви. Канидатура последњег учесника Женеве-2, Техерана, до последњег момента је била под знаком питања.

Руски шеф дипломатије је више пута истицао сврсисходност учешћа Ирана у конфренцији, као једног од најјачих регионалних фактора.

- Надам се да ће генерални секретар донети исправу одлуку. Не сме се бити под дејством идеолошких разлога до такве мере да то штети интересима посла. Са Ираном се преговара о иранском нуклеарном програму. Са Ираном су САД водиле преговоре када је то било потребно за време боравка америчких трупа у Ираку, у Авганистану. И нико тада није осећао проблеме поводом неке идеологије. Убеђен сам да је сиријска криза исто таков ажан проблем као ирански нуклеарни порграм. И сви они који утичу на ситуацију, такве земље као Иран и Саудијска Арабија, треба да буду позвани.

Ипак Вашингтон на то дуго није пристајао. Овог пута Џон Кери званичо је позвао Техеран. Истина, како би дошао у швајцарски град Монтрјо Иран треба потпуно да прихвати један од главних принципа комуникеа Женеве-1 – одсуство страног мешања у сиријске ствари, тачније да прекине да подржава Хезболах, подвукао је државни секретар САД Џон Кери.

- Учешће Ирана или неучешће, то није питање идеологије. То је питање праксе, логике. Управо је пред вама иступио Лахдар Брахими који је изјавио да се данашња конференција спроводи ради испуњења услова Женевског комуникеа. И ове речи потврђује Сергеј Лавров, министар спољних послова РФ. То потврђујемо и ми, ми овде. Али Иран треба да саопшти да ли планира да испуни услове Женевског комуникеа. Овде је потребна управо заједничка сагласност ради предаје власти новој сиријској влади, јединственој влади. Ми ћемо одборити учешће Ирана ако Иран потврди да ће прихватити учешће у конференцији строгу у оквиру циљева који су постављени за одржавање ове конференције Женева-2. Ако Иран потврди да тежи да достигне постављене циљеве, ми ћемо поздравити њихово учешће.

Планирано је да ће на предстојећој мировној конференцији представници владе и сиријска опозиција први пут сести за преговарачки сто уз учешће УН, Русије, САД и низа европских и арапских држава.

Раније је министар за информисање Сирије Омран аз-Зоаби изјавио да на основу резултата дијалога са опозицијом може да буде формирана влада националног јединства или проширен кабинет министара. Ипак о прелазној администрацији, као што је било у Ираку, не може бити речи. Дамаск је више пута изјављивао да је спреман на учешће у конференцији без прелиминарних услова, али нема намеру да предаје власт. И изгледа да САД нису проти таквог развоја догађаја.

Што мање дана остаје до Женеве-2, то активније лидери нејединствене сиријске опозиције почињу да играју на нервима основних факотра. Истина, они изгледа нису до краја свесни да оставши по страни од Женеве-2, ризикују да изгубе све: и утицај, и политичку будућност, и финансирање од стране пријатељски расположених земаља.

Сиријска влада је формирала списак учесника Женеве-2 већ одавно, а сиријска опозиција, као што су и препостављали многи експерти, до последњег ће отезати са саставом своје делегације. Они су изјавили да ће се одредити најраније 17. јануара, тачније свега пет дана до отварања конференције. Тако да у случају неуспеха, запад скоро да неће имати времена да нешто предузме.

Ксенија Мељникова,