Морамо да блокирамо федерализам Европског парламента

15-01-2014 10:31:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Једини излаз је оставити на миру ЕУ и гледати како се сама распада


У ексклузивном интервјуу за Глас Русије председник Националног фронта Француске Марин Ле Пен прокоментарисала је најважније догађаје у последње време.

Раније сте критиковали став Оландове и Саркозијеве владе по сиријском питању, прекоревали их за подршку исламских фундаменаиста, рекли да је то морална и историјска грешка. Можете ли да прокоментаришете ове речи? Каква је по вама улога Русије у актуалној ситуацији у региону?

- Једноставно видим да сам била у праву! Свакоме је данас јасно да устаници које су представљали као браниоце демократије, припадају у својој већини групацијама Ал-Каиде. Оружје које се појавило у Малију је оно што смо испоручили у Либију! Очигледно је да учешће и мудрост Русије која се блиставо вратила на политичку сцени и омогућила да се избегне војно мешање, треба оценити позитивно. Мислим да смо захваљујући Русији избегли ново разочарање.

Европа често прекорева Русију за непоштовање људских права. Али Француска се у тој области налази нешто изнад Турске...

- Нисам чекала изјаве Комитета за људска права да схватим да је француска демократија далеко од савршене. Између осталог у области слободе говора. Истина је и то да је у тој области Француска била осуђена чешће него Русија. Обе наше земље треба да се боре како би слобода говора била постигнута, пошто је то важна компонента демократије.

Мислим да је злоупотреба слободе изражавања боља него злоупотреба цензуре. Независно од њене цене. То је цена демократије. Сматрам да је то праведно за све земље.

Према мишљењу неких експерата, реакција Француске Републике на откровења Сноудена није била довољно јасна. Који је по вама узрок опрезности?

- Била сам први човек који је предложио да Француска да политички азил господину Сноудену. Овде је све јасно. Проблем је у томе што Француска, као и ЕУ, зависи од САД. Она подилази свим њиховим геостратешким одлукама.

Често сте изражавали мишљење о негативним последицама илегалне имиграције. Које проблеме она изазива?

- Када допустите хиљдама странаца да уђу у земљу, где већ постоји известан број незапослених, они или постају нови незапослени и оптерећују финансијски систем, или потенцијално постају директни конкуренти вашим сопственим радницима. Они утичу на удео социјалне подршке. Наредни проблем је проблем културе. Када имигранти долазе масовно, они се истичу са својим кодовима понашања, иза тога следе захтеви чији су циљ промене у нашој земљи, промене наших закона, навика.

Зашто мислите да је Уједињена Европа нека аномалија? И да њен распад неће изазвати хаос?

- Немогуће је изградити империју лишавајући народе независности. Упоредо са тим њих истржу из демократског процеса. А ја верујем у демократију. Говорила сам о 4 велике реформе потребне ЕУ: вратити сваком народу сувереност у креирању закона, како би национални закони били изнад европских директива, вратити народима економску слободу са могућношћу успостављања „економског партиотизма“, а такође економску заштиту на својим границама, поново стећи територијални суверенитет, тачније апсолутну контролу националних граница и поново стећи слободу новчаног система, тачније повратак националном новчаном систему. Пошто сам потпуно уверена да ЕУ никада неће пристати на ове промене, изводим закључак да је једини излаз оставити је на миру и гледати како се сама распада.

Какве су ваше прогнозе на основу резултата мајских избора? како ви оцењујете шансе Националног Фронта на овим изборима за Европски парламент?

- Мој циљ је да победим на овим европским изборима. Други мој циљ је убедљива победа наше странке, патриотских покрета, посланика патриота у Европском парламенту. Ми можемо да предтављамо блокирајућу већину како бисмо омели ЕУ да настави политику федерализма. Видимо данас да нема ни једне области где би се живот наших народа побољшао. Тачније треба учинити све како би смо се уклопили у оквире појединих нација, вративши свакој њену сопствену моћ.

Јулија Котљаренко, Ољга Канорска


КАТЕГОРИЈЕ