Руски правобранилачки центар: сва истина о дискриминацији Срба са Косова

15-01-2014 09:18:24 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Sm alien/сс-by-sa 3.0/ |

Поклони за децу која живе на окупираној косовској територији


Руски правобранилачки центар који 18. јануара почиње да ради на Косову, намерава да осветли реалну ситуацију око кршења права и слобода србског становништва на територији покрајине.

О томе је у интервјуу за Глас Русије изјавио његов творац, посланик Законодавне скупштине Санкт-Петербурга Виталиј Милонов.

Господине Милонов, делатност Центра започиње добротворном акцијом. Реците о њој детаљније:

- Ако смо прошле године овде у Петербургу сакупили велики камион поклона за српску децу на Косову, сада смо кренули мало другачијим путем. Узимајући у обзир тешкоће приликом царинских формалности, одлучили смо да је боље да сакупимо средства и да купимо у Србији поклоне за децу која живе на окупираној косовској територији. Подела поклона ће се одржати у Грачаници, као и у Зубином Потоку, где ћемо одржати и први пријем који ће означити почетак рада нашег цента. У њему се већ пријавило 10-20 људи који би хтели да изнесу проблеме са којима се суочавају живећи у сложеним косовским условима.

Мислим да Русија којu стално критикују поједине правобранилачке организације, и сама треба ефикасно да врши мониторинг ситуације, не допуштајући злоупотребе од стране окупационих снага на Косову.

У саопштењу ваше прес-службе стоји да ће у Руском правобранилачком центру радити стручњаци како из Русије, тако и из Србије...

- Како бисмо покренули овај пројекат у пуном обиму, ми желимо да схватимо специфику проблема, а полазећи од ситуација и питања, одређиваћемо ко да ради. Несумњиво, Рус тамо треба да буде. Ми смо се већ договорили да ће методом дежурстава тамо радити наши правници и правобраниоци, али, наравно, неко од наших београдских колега такође ће бити присутан. Што се тиче манифестације 18. јануара, бићемо заједно са србским пријатељима, моји сарадници су се већ упутили на Косово, кренућу и ја, зато што бих хтео лично да разговарам са онима који се подвргавају дискриминацији на територији покрајине.

Како ће тамо бити регистрован Центар?

- Преговарамо са владином канцеларијом за Косово и Метохију и СПЦ поводом статуса, и биће изабрана управо она форма која ће омогућити да се максимално ефикасно користе наше могућности.

Не плашите се неког отпора од стране приштинских власти?

- Само по себи приштинско руководство нас не занима превише, зато што га је тешко замислити као субјекат који доноси самосталне одлуке. А ментори Приштине, несумњиво, неће бити обрадовани отварању Центра. Зато што ће се одједном покварити радосна, гламурозна слика новог демократског Косова, а место ње свету ће бити откривена реална ситауција око кршења права и слобода на територији српске покрајине.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ