Отмица Европе: Румунска варијанта

17-01-2014 09:16:21 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Нова етапа европске интеграције помрачена је новим скандалом. Чим су 1. јануара изгубила снагу ограничења за запошљавање становника Румуније и Бугарске у земљама ЕУ, немачки политичари су затражили од Букурешта да означи крај трговини румунским пасошима.

Пошто је Румунија члан ЕУ, пасош ове земље даје право власнику не само да се слободно креће по ЕУ, већ и званично да се тамо запошљава. А румунски пасош, према законима Румуније, може да добије сваки странац који може да потврди сродство за претком Румуном до треће генерације. Према подацима немачке штампе, само 2011-12. румунско држављанство добило је више од 150 хиљада странаца. Међу њима превладавају становници бивше совјетске републике Молдавије.

Плашећи се да и тако многобројну армију сиромашних радних миграната у ЕУ могу да попуне стотине хиљада незапослених са румунским пасошима, министри унутрашњих послова Баварске и Саксоније позвали су Букурешт да одговорније прилази питањима пружања румунског држављанства. Ипак звахваљујући корумпираности румунских чиновника пасош је од њих прилично лако купити само ако се има пара.

Треба признати да чланови ЕУ ни раније нису превише мазили Румунију и Бугарску. На пример, њих упорно не примају у Шенгенски безвизни простор. И мада приближавањем 2014. године ЕУ се неповратно приближила нова етапа евроинтеграције – отварање граница за радну снагу из Румуније и Бугарске, западни савезници ових земаља покушали су да избегну испуњавање својих обавеза. Тако крајем новембра британски премијер Дејвид Камерон предложио је колегама из ЕУ да уведу ограничења на слободно кретање грађана унутар ЕУ, траживши оштру забринутост поданика Уједињеног Краљевства због могуће најезде Румуна и Бугара. Колеге се нису сложиле, али Камерон је изјавио да ће у Британији права странаца на олакшице бити смањена, а луталице и просјаци биће депортовани ван граница њихове краљевине.

7. децембра за ограничење слободног улаза у ЕУ за грађане Румуније и Бугарске заложио се министар унутрашњих послова Немачке Ханс-Петер Фридрих. А 18. децембра "њузмејкери" поново су били Британци: група предтавника лондонске полиције упутила се у Румунију у мисију упозорења – да убеди локалне становнике да не долазе у Британију.

Ипак мигранти из Румуније возовима, авионима и аутомобилима већ су кренули у суседне земље. Није искључено да ће ускоро ЕУ морати да користи економске полуге притиска на Румунију како би је приморала строже да контролише миграционе токове својих грађана, претпоставио је председник Института за стратешке оцене Александар Коновалов.

- Како ми се чини, европљани су већ схватили да су претерали са демократизацијом када су дозволили свим земљама чланицама ЕУ слободо да се крећу и траже посао. То значи могућност појаве у њиховим земљама великог броја радне снаге која ће врло активно конкурисати локалним радницима. И осим тога, врло је велики прилив, попуњавање редова криминалаца. Румунија у том погледу није на добром гласу. Како ми се чини, земље ЕУ ће наћи начине да заштите своја тржишта од румунске најезде.

Вектор односа између Букурешта и водећих престоница ЕУ биће одређен после избора за Европски парламент, заказаних за мај 2014. године, као и после председничких избора у Румунији, сматра експерт Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања Владимир Брутер.

- Мислим да на данашњи дан никаквих одлучујућих мера неће бити, зато што Европа чека да се у Румунији промени власт. Надају се да ће социјал-либерална коалиција, када смени председника Бесескуа на дужности шефа државе, спроводити конструктивну и одмерену политику. Ако не, онда ће Европа несумњиво израдити одређени прилаз ситуацији у Румунији, и сасвим је могуће да ће он подразумевати додатне сакције. Могуће је да ће то бити не сакнције, већ упозорења. То да Велика Британија планира да уведе ограничења за грађане Румуније у својству радне снаге, јесте једна од таквих упозоравајућих варијанти.

У контексту опште, врло напете миграционе ситауције у Европи, присуство миграната из земља нових чланова ЕУ већ је добро приметно. Према полицијској статистици, на пример, грађани Румуније извршавају 11% укупног броја кривичних дела. Врло је речита статистичка епизода у Француској: 2013. године од 450 осуђених странаца у граду Шоле грађани Румуније су чинили више од половине.

Сасвим недавно члан британског парламента Филип Холбон се изјаснио у том смислу да је ЕУ Британији као кост у грлу и да ускоро Краљевство неће моћи да се препозна због броја миграната. У стваи стара Европа већ одавно не може да се препозна.

Никита Сорокин,