САД сиријској опозицији: Ако не кренете у Женеву, нема пара

17-01-2014 09:31:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријска опозиција треба у петак 17. јануара коначно да се одреди поводом свог учешћа у мировној конференцији о Сирији Женева-2. тог дана у Истамбулу заказано је ново саветовање Националне коалиције снага сиријске револуције и опозиције. Судећи по томе са каквом тешкоћом се у тој групацији постижу договори (саветовање 5-7. јануара је осујећено), Американци ће можда морати да наговарају своје штићенике све до самог почетка конференције 22. јануара.

Највероватније САД ће успети да убеде Националну коалицију да прекине конфликте и да формира делегацију за Женеву. Вашингтон и Лондон су запретили представницима коалиције да ће прекинути финансијску подршку ако она и даље буде избегавала Женеву-2.

Британија и САД су запретили да ће прекинути подршку устаника ако не кренемо на конференцију – цитира лондонски Индепендент једног од високих посланика опозиције. По његовим речима, од западних савезника само је Француска објавила да ће бити спремна да и даље пружа помоћ Националној коалицији, независно од тога да ли ће она учествовати у конференцији или не.

Проблем заступљености опозиције у Женеви је био главна препрека за одржавање значајног форума о сиријском регулисању. Јасно је да без прилично широко заступљених прoтивника режима председника Башара Асада конференција губи смисао.

И Русија и САД су јединствени у мишљењу да конференција треба да започне на време – 22. јануара, рекао је за време недавног састанка у Паризу са државним секретаром САД Џоном Керијем министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Сада смо забринути кашњењем које се дешава за сада око одговарајућих корака опозиције. Састајао сам се са делегацијом Националне коалиције снага сиријске револуције и опозиције на челу са Ахмедом Џарбом. Означили смо нашу забринутост и позвали Националну коалицију да се што пре одреди и срађује са другим опозиционим групацма како би делегација оних који се супротстављају режиму била заиста представничка.

У истом духу се изјаснио и државни секретар Кери. Постојање мноштва терористичких организација у Сирији у огромној мери отежава тражење решења и формирање јединствене делегације сиријске опозиције. Али Женеву-2 треба одржати што је могуће пре, рекао је државни секретар.

- Управо постојање терористичких и екстремистичких организација чини одржавање Женевске конференције послом од првостепене важности. Женева-2 је политичко решење проблема, зато што војног решења нема. Ако дозволимо хаосу да се разбукта, од тога ће бити на добитку само екстремисти. А изгубиће они који желе мир и стабилности. И међу њима и Русија, и САД.

Москва и Вашингтон се надају да ће конференција омогућити да се озбиљно реши проблем хуманитарне катастрофе која прети региону. На данашњи дан, по подацима УН, храна, лекови и неопходна роба је потребна за преко 9 милиона сиријских грађана. Према прогнозама УН, ако се не заустави рат, број избеглица из Сирије до краја године ће се увећати са 2 на 4 милиона људи.

Андреј Федјашин,