Од Г20 ка Г8: Русија дефинише светске теме

17-01-2014 09:46:42 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија наставља да формира глобални дневни ред. После председавања у „Великој двадесеторици“ 2013. године, Москва добија председавање „Великој осморици“. У оквирима Гајдаровог форума, који се ових дана одржава у руској престоници, експерти су оценили резултате самита Г20 и означили главне теме, које се предлажу лидерима држава „Групе осам“.

То ће бити већ друго председништво Русије у престижном клубу водећих држава света. 2006. године самит „Велика осморка“ је био одржан у Санкт Петербургу. Тада су главне теме изабране за разматрање биле - енергетска опасност, борба против тероризма, здравље и екологија. Садашње председавање ће бити одржано под девизом: „Управљање ризицима за одрживи развој у безбедном свету“. По мишљењу представника Русије у Г8 Алексеја Квасова, тај слоган одржава целокупност основних приоритета савременог света:

- Глобална анкета агенције Галоп за 2013.годину говори о томе да постоји 5 главних брига које муче грађане широм света: то је тероризам, клима, недостатак воде и хране, глобална економска криза и грађански ратови у арапским земљама. Приоритети „Осморице“ 2014.године у значајном степену одражавају те глобалне бриге, као директан одговор на оно што мучи грађане. Ако се говори о општим карактеристикама наших приоритета, ту су најоштирији изазови безбедности грађана и човечанства уопште. Управо „Г8“ ће и почети од решавања ових проблема. За саму „Осморицу“- то је у одређеном степену повратак ка изворима, са тачке гледишта практичне сарадње. То је традиционално једна од најјачих држава света. „Осморица“ историјски показује ефикасност и резултате управо тих преузетих обавеза.

Председавање у највећим међународним организацијама Русија, увек користи како би на дневни ред унела нешто ново и на тај начин дала импулс даљем развоју. Тако је управо Русија иницирала стварање новог формата „Омладина Г8“ 2006.године. Од тада се форум традиционално одржава у оквирима самита Г8. Преошле године је у Санкт Петербургу био одржан омладински самит Г20.

У оквиру председавања у Г8 Русија има намере да настави разматрање глобалних економских питања. Након неколико година колико је трајала пауза поново ће бити одржан форум „Бизнис осморице“. Организоваће га Руски савез индустријалаца и предузетника. Планира се разматрање партнерства на државно- приватном, а при том међународном нивоу. Самит Г8 ће бити одржан почетком јуна у Сочију.

Светлана Калмикова,