Витезовићу руска награда

17-01-2014 07:20:11 | | rts.rs/ vostok.rs |


За роман "Чарапе краља Петра" србском писцу Миловану Витезовићу припала је годишња награда руских писаца "Имперскаја култура", која ће му бити додељана у недељу у Москви.

Годишња награда руских писаца "Имперскаја култура" биће уручена Миловану Витезовићу за роман "Чарапе краља Петра" у Москви, у недељу 19. јануара, најавио је Балканмагазин.

Како је најављено, Витезовићу ће награда Савеза руских писаца бити уручена у Конференцијској сали Савеза у Москви у 15 сати.

Миловану Витезовићу, аутору чије су књиге објављиване на руском, немачком, енглеском, румунском, француском, италијанском, мађарском, грчком, словеначком и македонском језику, награда се додељује за роман "Чарапе краља Петра" објављен у часопису "XXI", чији је издавач Савез писаца Русије.

Роман "Чарапе краља Петра" објављен је у тиражу од 150.000 примерака, а превела га је Људмила Воробеј. Роман ће почетком 2014. године имати још једно руско издање у оквиру обележавања 100 година Првог светског рата.

То ће бити 20. издање овог романа који је први пут објављен 1994. године у Заводу за уџбенике као десета књига у комплету "Изабраних дела", који је тада Заводу донео сајамску награду за издавачки подухват године.

У роману "Чарапе краља Петра" Витезовић слика личност србског краља Петра Ослободиоца: у његовој бризи за обичног војника у Првом светском рату, на његовом страдалном путу с народом.

Поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, роман је објавила и италијанска издавачка кућа "SECOP Edizioni" из Кората у преводу на италијански Драгана Мраовића.