Учествовање Ирана у „Женеви-2“ још увек остаје под знаком питања

18-01-2014 03:15:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Техеран није спреман да испуни било какве додатне услове ради учествовања на мировној конференцији „Женева-2“. Ово је изјавио министар спољних послова Ирана Џавад Зариф на преговорима у Москви са својим руским колегом Сергејем Лавровом.

До отварања мировне конференције о Сирији „Женева-2“ остаје само неколико дана. Међутим, два кључна питања и даље остају отворена – о саставу делегације сиријске опозиције и о учествовању Ирана. За позивање Техерана залажу се Русија и специјални представник УН о Сирији Лахдар Брахими. По мишљењу Сергеја Лаврова Иран као један од најјачих регионалних играча обавезно треба да учествује у „Женеви-2“.

- Позиве упућује Генерални секретар УН. Успех „Женеве-2“ може бити обезбеђен захваљујући доброј вољи свих, што претпоставља да је потребно учествовање репрезентативног карактера аудиторијума. Ово се односи на сиријску страну – опозицију. Репрезентативни карактер се, наравно, односи и на списак играча. Русија је убеђена у то да међу учесницима обавезно треба да буду земље као што су Иран и Саудијска Арабија.

Учествовање Ирана на конференцији још увек остаје под великим знаком питања. Позив који свим земљама треба да упути генерални секретар УН, по речима шефа иранске дипломатије Џавада Зарифа, Техеран још увек није добио. На недавној конференцији за новинаре у Паризу државни секретар САД Џон Кери је од Ирана захтевао да јавно призна закључке конференције „Женева-1“. Техеран је више пута говорио да у целини подржава закључке Женевског коминикеа. Међутим, Вашингтон инсистира на поновној изјави. Такође, америчке власти апелују на Техеран да престане да подржава „Хезболу“. По изјави Сергеја Лаврова, Русија не схвата став САД:

- Не знам зашто овакву потврду захтевају баш од Ирана. Као што је господин Зариф већ рекао, Иран се више пута позитивно изражавао о резултатима „Женеве-1“. Упућивање позива и прихватање овог позива управо и јесу одговори на питања која се постављају Ирану.

Џавад Зариф је изјавио да Техеран жели да учествује у „Женеви-2“, зато што Иран није равнодушан према судбини сиријског народа. Власти земље би желеле да помогну у регулисању кризе у Сирији, али неће испуњавати никакве додатне услове за учествовање у мировној конференцији, имајући у виду да другим учесницима у „Женеви-2“ који су већ добили позиве нису постављани никакви посебни захтеви.

Министри су такође обратили пажњу на ирански нуклеарни досије. Џавад Зариф се захвалио Русији на помоћи у регулисању нуклеарног програма и изразио је наду у наставак помоћи у овом питању. 20. новембра 2013. године почела је реализација заједничког плана активности, који је „шесторка“ усагласила с Техераном. Иран се на преговорима у новембру обавезао да ће обуставити богаћење урана преко 5%, да ће обуставити производњу плутонијума и центрифуге, као и да ће инспекторима ИЕАЕ дозволити приступ на нуклеарне објекте. Планирано је да већ 1. фебруара, као што је договорено, Техеран добије приступ првом делу своје финансијске активе која је замрзнута у страним банкама у износу од 550 милиона долара.

Уочи билатералних преговора министра спољних послова Русије и Ирана у Москву је допутовао шеф сиријске дипломатије Валид Муалем. Он ће у петак преговарати са Сергејем Лавровом. Новинари су претпоставили да то значи да постоји трилатерални тајни пројекат. Шеф руске дипломатије је растројио представнике медија саопштивши да у томе нема ни ни тајног договора, ни тајног потекста, једноставно, три земље деле заједнички став у погледу Сирије.

- То не значи да постоји неки трилатерални пројекат. Наше три земље ни из далека немају истоветан став о сиријској кризи.

Мировна конференција о Сирији „Женева-2“ ће почети 22. јануара. Тренутно се разматрају рокови прве рунде преговора између сиријских власти и опозиције. Претпоставља се да ће их бити неколико. Истина, по мишљењу Русије, без учествовања Ирана биће много теже остварити мир у Сирији.

Ксенија Мељникова,