Вацлав Клаус: „Поштујем Русију због стабилности“

18-01-2014 03:18:33 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Бивши председник Чешке Вацлав Клаус, који је допутовао у Москву на Гајдаровски форум посвећен теми „Русија и свет: стабилан развој“, одмах је привукао пажњу пословне заједнице и медија. У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ економиста светског имена и угледни политичар је изнео нека размишљања, која су понекад можда и спорна, али су несумњиво занимљива.

- Име Јегора Гајдара које носи овај озбиљан стручни скуп у Москви ми је добро познато. Лично сам познавао руског реформатора и дубоко поштујем његова економска становишта, његов титански покушај пребацивања планске економије на тржишни колосек који је предузет пре више од 20 година. С радошћу сам прихватио позив на форум који носи Гајдарово име и укључио сам се у дебате о тенденцијама савременог економског развоја. Не бих могао да не поклоним пажњу финансијској ситуацији у Европи коју сматрам крајње негативном, да не кажем катастрофалном. Морао сам да полемишем с онима који су тврдили да је криза еврозоне резултат глобалне катаклизме. Нипошто! Оно што се дешавало и што се дешава с европском валутом 2011-12-13. године је пре свега европска појава. Ништа слично не запажамо ни у Азији, ни у Африци, ни у Јужној Америци. Ову мисао сам бранио на форуму.

Тамо сте говорили о месту Русије на економској карти света. Како бисте дефинисали ово место?

- Мислим да ће Русија своје место у светској економији и политици одредити сама. Важни су стварни резултати. Управо то да је после изузетно тешких 90-их година у земљи наступила економска стабилизација и да Русија покушава да нађе своје политичко место у новој реалности 21. века. Не осуђујем, као неки, већ поштујем Русију због тога и нека би јој Бог дао среће!

Шта мислите о идеји која је популарна у Русији, о претварању рубље у резервну регионалну валуту на просторима ЗНД?

- Ако нека валута постаје резервна то није због тога што то одлуче политичари или банкари. Једноставно, људи тако почињу да доживљавају ову валуту. На форуму је ова тема разматрана. И премда у многим ставовима подржавам Русију идеја претварања рубље у резервну валуту ме је помало зачудила. То се не може урадити вештачки. Ево, ако на пример, Казахстан, Киргистан, или нека друга земља на постсовјетском простору почне природно да доживљава рубљу као резервну валуту, то је потпуно друга ствар.

У Чешкој се ових дана формира нова влада. Ступио је на дужност нови председник. Док сте ви били шеф државе чешко-руски односи су се динамично развијали. Шта ће се сад дешавати?

- Не предвиђам било какве промене. У годинама док сам ја био председник чешко-руске пословне везе су заиста веома оживеле. И то није само зато што сам се ја трудио да их стимулишем. Једноставно, Русија је до тада постигла економску стабилизацију, економски раст. А чешка економија је одједном постала свесна да би било добро обновити некадашње привредне односе с Русима. И нагло се окренула према Истоку. Једном речју, надам се да сам одиграо своју позитивну улогу, али су деловали и објективни фактори.

За чешког амбасадора у Русији именован је бивши космонаут Владимир Ремек. Да ли је то успешан избор?

- Пре путовања за Москву га нисам лично познавао. Али, овде сам се упознао и разговарали смо. Владимир Ремек несумњиво има много предности кад је у питању дужност чешког амасадора у Руској Федерацији. Он познаје земљу, одлично зна руски језик, ужива огроман углед у Русији. Јер, он је био први страни, али не амерички космонаут који је полетео у космос совјетским бродом. Прошле године сам се срео с премијером Дмитријем Медведевом у Дому владе у Москви. И он је, показујући ми галерију са сликама поред свог радног кабинета, застао испред портрета двојице космонаута и рекао је: „Погледајте, то је ваш космонаут Ремек!“ Тада нико није претпостављао да ће Владимир Ремек бити именован за амбасадора. Једном речју, за Владимира Ремека се у Русији зна и људи га a priori поштују, а то много значи и несумњиво ће се позитивно одразити на карактер руско-чешких односа.

Какве су перспективе Европске уније и европске валуте? Како треба решавати противречности на енергетском тржишту Европе? Кога би Чешка више волела да види као победника кад је у питању завршетак изградње АЦ „Темелин“? Да ли Вацлав Клаус планира да се врати у реалну политику? О томе – у наставку разговора с бившим председником Чешке Републке.

Гајане Ханова,


КАТЕГОРИЈЕ