Женева-2 биће одржана хтела то опозција или не

18-01-2014 03:26:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријска мировна конференција Женева-2 највероватније ће бити одржана. При томе чак без учешћа неких представника сиријске опозиције кои се тешко договарају.

Механизам припреме конференције већ је покренут пуном паром и припреме су дошле до тачке од које нема повратка. Швајцарске власти су објавиле да од 22. јануара затварају ваздушни простор над градом Монтрјо где ће почети прве дискусије и састанци.

Одређено је 6 званичних језика састанка: форум ће се одвијати на енглеском, арапском шпанском, кинеском, руском и француском. Женеву-2 кочи сада искључиво опозиција. Већ је одбио да учествује у конференцији Национални координациони комитет, који се потпуно налази под утицајем Саудијске Арабије – једног од главних противника Женеве и главног спонзора радикалних терориста.

Пет дана пре Женеве-2 Москва и Вашингтон су покренули невероватну дипломатску активност за припрему састанка. У Москви министар сољних послова Сергеј Лавров одржао је крајем недеље састанке са министрима спољних послова Сирије и Ирана. Шеф руског МСП посебно је истакао да 22. јануара у оквиру Женеве-2 биће дат старт процесу сиријског регулисања.

- Сви учесници конференције којима није све једно шта ће бити са сиријским народом, означиће своје прилазе. После тога конференција ће почети да ради непосредно по питањима реализације Женевског комуникеа од 30. јуна 2012. године ради достизања опште сагласности. Овај посао ће се одвијати у оквиру директних преговора између сиријских страна. Нико не зна колико ће бити потребно времена. Сада тече услаглашавање временских параметара прве рунде, али већ је јасно да ће их бити више.

Читав проблем у организацији правог дијалога страна у Женеви своди се на одуговлачења „штићеника“ САД из табора сиријске опозиције. Тако, државни секретар САД Џон Кери сматра да:

- Све кандидатуре за сасав руководства сиријског управљачког прелазног органа треба да буду усаглашене како са опозицијом, тако и са режимом. У томе је суштина самог одређења „према узајамном договору“. То значи да ни једна кандидатура коју не прихвата једна од страна, било да је то председник Асад или члан опозиције, не може да буде део будућности (Сирије). УН, САД, Русија и друге земље учеснице добро знају у чему је смисао конференције.

У међувремену у Сирији делује око 1200 групација, група и банди од неколико десетина људи који себе називају опозицијом режиму.

Влада Сирије одавно је потврдила своје учешће у Женеви-2 и формирала делегацију. Говори шеф сиријске дипломатије Валид Муалем.

- Наше позиције се подударају у оном што се тиче неопходности да се уложе сви напори за успех ове манифестације. Желели бисмо да нам конфренција осигура мирно решење као једино решње за сиријску кризу. Узимајући у обзир улогу РФ у прекиду крвопролића у Сирији, коа и наше односе од поверења, данас сам предао министру Лаврову план за мере осигурања безбедности у Алепу. У вези са тим обратио сам се министру Лаврову са молбом да се остваре неопходни контакти ради осигурања реализације овог плана.

Основни задатак данас за сиријску владу остаје борба против тероризма.

Андреј Федјашин,