Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Ватра која уједињује

Ватра која уједињује

18-01-2014 06:00:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најдужа штафета олимпијске ватре траје већ у току три месеца. Током тог периода је симбол сочинске Олимпијаде савладао скоро 40 хиљада километара, обишао више од 100 градова Русије, спустио се на дно најдубљег језара на свету, посетио Северни пол, а чак се нашао и у космосу. Буктиња је била транспортована са више од 10 врста саобраћајних средстава – од кола све до запреге јеленова. Ватра је својеврсни путоказ за Русију и читав свет, она је ујединила становнике огромне земље.

Штафета, која је најопширнија током читавог историјата Олимпијских игара, почела је пут од Москве 7. октобра. Њена маршрута је морала да обиђе најважнија места у земљи. При томе ватра није мимоишла ниједан руски регион, сваки је имао шансу да демонстрира себе, - каже руководилац прес-службе штафете, који је прати од самог почетка, Роман Осин.

- Сваки регион демонстрира све најбоље – културу, народе, знаменитости. Сваки се труди да се најбоље покаже. Региони истичу за носаче буктиње најзаслужније људе, јер они имају велику одговорност, штафета их демонстрира свету.

Међу онима, ко је имао част да носи буктињу, били су чувени спортисти, као и представници других професија – научници, педагози, лекари, радници. Рецимо, у једној етапи штафете у Иркутску је буктињу носио главни лекар градске болнице Игор Ушаков, за кога је то постало прави догађај.

- Када је почела штафета, осећаји су били другачији. Није то била само добра акција, већ догађај, који је био реално значајан за мене и све друге у мојој групи. Касније смо разменили утиске и констатовали да је то нека друга енергија, коју не можеш да стекнеш приликом обичних акција. То је невероватан догађај. Све до сада се сећам тих емоција.

Штафету ватре свако памти на своји начин. Царство вечно смрзнуте земље у Јакутији, које фрапира, Авачински вулкан на Камчатки, музеј природних зона на Куршском пешчаном спруду, јединствени комплекс Кижи… Маса утисака! Један од незаборавних момената је био лет буктиње у космос, - сматра заменик премијера РФ Дмитриј Козак.

- То је важан догађај у историјату космонаутике, и олимпијског покрета. Штафета је позвана да демонстрира културну разноврсност земље, њена економска достигнућа и, ван сумње, освајање космоса као једно од њих. Морамо да то демонстрирамо.

Један од главних циљева штафете је демонстрација читаве разноврсности Русије, националног колорита, али су резултати превазишли сва очекивања, - признаје Роман Осин.

- Прво смо хтели да пружимо слику наше земље, али нисмо очекивали да ће то толико ујединити све људе. Они, који су долазили као гледаоци, постајали су учесници те велике акције.

Олмипијска ватра је ујединила људе и учврстила везе међу њима и регионима, наставио је Роман. То значи да је најважнија мисија штафете испуњена. Остала је завршна етапа. Симбол Игара ће посетити подземско језеро Провал, проћи бескрајне степе Калмикије и посетити снежни врх Елбрус. 7. фебруара ће настати дугоочекивани врхунац штафете - свечано отварање Олимпијских игара у Сочију, које ће, према речима организатора, бити најопширније и најграндиозније у историји.

Александра Дибижева,