Више од половине Олимпијског буџета потиче од привучених инвестиција

18-01-2014 06:22:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


214 милијарди рубаља је ове године потрошено на припреме за Олимпијске игре у Сочију, р екао је новинарима Дмитриј Козак после састанка руске владе . Биле су разматране активности везане не само за припрему и вођење самог такмичења, г оворило се и о томе како да се искористите искуство и инфраструктура после Олимпијаде .

Припрема за Олимпијаду 2014 Сочи одвија се у нормалном режиму . 309 олимпијских објеката су већ у потпуности спремни за такмичење, а 43 ће бити пуштена у рад у сасвим блиској будућности . 6. јануара у региону је уведен олимпијски режим безбедности. Спортисти се спремају да допутују у Олимпијско селу, прорадио је међународни аеродром, а воз „Ластавица" је постао најпопуларнијие превозно средство . Колико је све ово коштало владу, рекао је новинарима заменик премијера Дмитриј Козак, који надгледа припреме за Зимске олимпијске игре 2014 :

- За припрему Олимпијских игара, то јест, инвестициони трошкови за изградњу олимпијских објеката и просторија и објеката за спортска такмичења, за рад енергетике, транспорта, комуналне инфраструктуре- износе буџетских 99 милијарди рубаља. И још 114 милијарди рубаља из ванбуџетских извора, то су инвестиције које смо успели да привучемо током припрема за Олимпијске игре.

О квалитету радова спроведених током припремама, на седници владе известио је министар спорта Виталиј Мутко:

- Данас можемо са сигурношћу рећи да су гаранције, дате од стране владе Руске Федерације, о припремама за Олимпијаду у строгом складу са захтевима МОК . Имплементација изградње и финансирања инфраструктуре, пружање могућности несметаног уласка у земљу и слободног кретања унутар земље акредитованих лица, безбедност, медицинска нега, царинске службе, обезбеђивање спортских и не- спортских објеката, заштита комерцијалних права и низ других заштитних мера - изведене су у потпуности.

Министри су разговарали и о флексибилним ценама улазница . Влада сматра да је важно да на Олимпијске игре могу да дођу сви, и то из разних руских региона и са различитим нивоима дохотка . Посебна пажња је посвећена волонтерском покрету, који је почео да се развија у нашој земљи захваљујући Олимпијади и према речима премијера, требало би да буде један од примера олимпијског наслеђа. Поред тога, инфраструктура створена за особе са инвалидитетом, сада представља руски стандард - „простор без баријера“. Посебно је примећено да је већ сада време да се започну припреме за пост - олимпијско коришћење програмских објеката, креираних посебно за Олимпијске игре у Сочију.

Кира Калинина,