Трговина органима на Косову – злочин без лешева?

19-01-2014 02:06:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Секретар за штампу Вилијамсона одбио је да коментарише детаље публикација, назвавши их шпекулацијама, мада је изјавио да се истрага наставља. То је, може се рећи, било учињено на време пошто управо чињеница да гробнице отетих Срба нису биле нађене изазвала је најдубље разочарање рођака жртава и довело у сумњу само могућност позивитног исхода.

Истрага случајева трговине органима на Косову је завршена, први пут оптужбе ће бити покренуте 2014. године, али тела жртава нису пронађена, такви су, како су саопштили косовски медији, резултати истраге специјалне истражне групе ЕУлекса коју предводи Џон Вилијамсон. Секретар за штампу Вилијамсона одбио је да коментарише детаље публикација, назвавши их шпекулацијама, мада је изјавио да се истрага наставља. То је, може се рећи, било учињено на време пошто управо чињеница да гробнице отетих Срба нису биле нађене изазвала је најдубље разочарање рођака косовских жртава и довело у сумњу само могућност позивитног исхода. О томе је у интервјуу за Глас Русије говорила представник удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Гордана Ђикановић.

- У овом тренутку на списку несталих Срба са Косова и Метохије налазе се имена још 527 лица. За њих се још ништа не зна. Вероватно нису живи али се не зна ни где су њихова тела. У време када је техника толико узнапредовала, када ми знамо да пре 15 година, у време НАТО бомбардовања, да су могли да путем сателита и тих техничких средстава виде таблицу на колима, или не знам шта већ, да они немају могућност да истраже терен који би показао да ли се на одређеним местима налазе посмртни остаци киднапованих и несталих.Посебно што смо ми као удружење преко својих извора, преко породица сведока, очевидаца али и Комисије за нестала лица Владе Србије дозначили потенцијалне масовне и појединачне гробнице. Ниједна није истражена. Постоје техничке могућности. То су нам рекли и људи из јединице за истрагу ратних злочина Еулекса. Да постоје уређаји који могу да покажу на дубини до 25 метара да ли се ту налазе остаци људских костију. Ми смо стварно били скептици кад је та истрага поверена Еулексу. Ми смо се залагали да то буду Уједињене нације, њихов тим. Шта је тај тим радио три године? До чега су онда дошли ако нису могли да нађу ниједно место где је неко са списка несталих бачен?

Међутим, саопштава се да оптужбе могу да буду покренуте против „великих“ људи из редова бивше терористичке ОВК...

- Можда то не знају људи са стране, али ми са Косова и Метохије знамо ко су били команданти такозване "Ослободилачке војске Косова". То су буквално људи који чине актуелни, државни и политички врх те етнички чисте државе коју су доле створили, коју они зову држава Косово. Па и „жута кућа“ која је само синоним за трговину људским органима! Јер то је само једно место. Таквих места је сигурно било више у Албанији него на Косову и Метохији, јер су тамо били заштићенији.

Тужилаштво Србије за ратне злочине увек се позитивно одазивало о делатности Вилијамсоновог тима, говорило је о сарадњи...

- Ви се сами сећате како су све телевизије, све новине... како то није силазило са страница штампе кад је био заштићени сведок у питању. Више не знамо да ли је он и даље заштићени сведок, да ли је жив, да ли је Вилијамсон с њим разговарао, да ли је користио нешто од тих података? Да ли је уважио нешто од тих података? Приче да је неко у нечему напредовао нама више не значе ништа. Нама је напредак кад се направи добра оптужница која је добро образложена, са добрим доказима, да неко може на основу тога да буде процесуиран.

Да додамо да се поводом случаја трговине органима у Србији највише плаше такозване селективне правде. Како је истакао председник одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун, треба чекати прве званичне оптужбе, после чега ће се видети да ли ће правосуђе ићи до краја и да ли ће се на оптуженичкој клупи наћи они на којима је највећа одговорност. Као највећи стручњак за тероризам на Косову, господин Дрецун вероватно би могао да наведе ова имена. Као високи политичар, нажалост, не може.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ