Ајфолова кула у Паризу добиће православног суседа

19-01-2014 03:24:52 | | Глас Русије, фото: Wilmotte&Associes SA/ vostok.rs |


У Паризу на кеју Бранли километар од чувене Ајфелове куле појавиће се праволавни духовно-културни центар. 17. јануара у главном граду Фрнацуске у резиденцији руског амбасадора одржана је презентација овог архитектонског пројекта, чију изградњу су већ дозволиле градске власти. Ова градња има велики значај како за православну заједницу града, тако и за саме парижане, пошто ће религиозни комплекс бити мост између две земље – Француске и Русије.

Руску цркву на кеју Бранли у 7. округу Париза православни верници чекају већ неколико година. Она нам је веома потребна, рекао је за радиокомпанију Глас Русије поглавар епархије Москвске партијаршије у Француској, епископ Корсунски Нестор.

- За нас је то завршетак великог рада који је трајао од 2007. године, од доба посете патријарха Алексија Другог Паризу, када је први пут било покренуто питање изградње овог центра. У Паризу има неколико руских парохија, али оне су врло мале. Налазе се по правилу у малим просторијама адаптираним за цркву, и, наравно, не могу да приме онај број верника који долази на богослужење. Да не говоримо о томе да нам је за пастирску делатност потребна не само црква, већ и додатна зграда у којој би могле да се налазе парохијске и обичне школе. Такође за нас појава овог центра је извесно признање француских власти јер дозволу за изградњу издала је префектура париског региона.

Тендер за куповину земљишта величине 4500 квадратних метара Русија је освојила још 2010. године. Победила је руско-француска група архитеката који су представили необичну цркву-талас. Ипак, без обзира на победу, пројекат није надахнуо ни градске власти, ни сународнике, ни обичне француске грађане. Нови предлог који је дао познати француски архитекта Жан-Мишел Вилмот, допао се много више и скоро одмах власти града су потписале дозволу да се он реализује, каже публициста и јавни посленик руске емиграције у Паризу Никита Кривошеин.

- За разлику од првог пројекта, који је по мени био врло претенциозан и неуспешан, нови пројекат је надахнут старом руском црквеном архитектуром и мојим омиљеним црквама Покров на Нерли и Дмитровски сабор. Црква ће бити петоглава, потпуно бела, са посебно уоквиреним прозорима. На цркви ће бити златне куполе, али њихова висина, наравно, биће ограничена архитектонским нормама. Оно што сам видео врло ми се допало. То је руска и истовремено савремена грађевина.

Руски духовно-културни центар на кеју Бранли садржаће не само православну цркву, већ и корпус руско-француске школе од 150 ученика, као и изложбену салу и административне просторије. Грађевински радови ће започети већ у јуну 2014. после уклањања зграде Метео Франс на чијој територији ће бити подигнут комплекс. Постављање камена-темељца је планирано за пролеће. А своја врата православним верницима, становницима и гостима Париза руски центар може да отвори већ средином 2015. године.

Милена Фаустова,