Словенија: научити руски језик уочи Олимпијаде у Сочију

19-01-2014 12:32:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Припрема за Олимпијаду у Сочију, не одржава се само у Русији, већ и у другим државама света, чији се спортисти спремају за учешће на 23. Зимским олимпијским играма. У Словенији су за представнике Међународног Олимпијског комитета били специјално организовани курсеви руског језика.

Специјалисти Руског центра науке и културе у Љубљани и представници Россотрудничества у Словенији, на основу којег се спроводе ови курсеви, сматрају да су ови курсеви иновациони. Главни експерт центра Валерија Киљпјакова ово објашњава:

- У Словенији нико од сада није организовао овакве курсеве спонтано. Прошле године смо имали идеју да организујемо нешто слично за словеначке новинаре који обрађују спортске теме. У фебруару смо направили пробу, окупили осморо заинтересованих и сачекали да видимо како тече курс. Али, показало се да има много више заинтересованих, дошло је више од тридесет особа. Поделили смо их у три групе. А многи су одлучили да наставе са обуком и у наредној 2013/14 години. А садашњи полазници- то су представници Олимпијског комитета у Словенији, они који се баве маркетингом, администрацијом и рекламом. А онда смо решили да направимо експрес курс, како би они за кратко време добили све неопходне информације у вези са Сочијем! У принципу, нема никаквих проблема, јер они сви говоре енглески, а и у Сочију ће сви говорити енглески. Али, нама је важно да подигнемо углед и престиж руског језика. У Словенији, интерес ка руском језику и није тако велики. А шта може бити лепше од Олимпијаде.

Разуме се, у таквом процесу, као и увек, јављају се проблеми. Важно је разрадити методику. Часови морају бити пуни спортске терминологије. У овоме је помогла професорка Омског Универзитета Наталија Кузмина, доктор филолошких наука, која има много искуства у вези са предавањем руског језика:

- Главно је да предавач нађе креативни приступ током читавог процеса. А он је управо тај креативни човек и никада се задовољава постојећим, увек жели да учини још више. А ми се сви врло предано одоносимо према предавању. За нас је то обавезно, да предавач буде професионалац који има добро образовање и искуство. И за сада успевамо да одржимо тако висок ниво. Заправо, у Словенији се нуди много курсева руског језика. А у нашем центру се трудимо да понудимо такве упадљиве пројекте како бисмо популаризовали руску културу. И желим да приметим, да су они полазници који похађају курс, већ показали добре резултате, за кратко време. А они нису познавали граматику нити познавали ћирилицу, али су веома мотивисани.

Циљ се већ приближио, 7.фебруара се одржава отварање 23. зимских олимпијских игара у Сочију, а представници словеначког Олимпијског комитета ће тамо отпутовати за 2-3 недеље. Њима вероватно знање енглеског језика и неће бити потребно, обзиром да они сада сви говоре руски, језик домаћина Олимпијаде. А ово је, вероватно, најбољи пут ка међусобном разумевању.

Григориј Соколов