„Дакар-2014“: Де Рој изгубио круну

17-01-2014 03:48:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Возачи „КАМАЗ-Мастера“ су извршили пробој. Посада Андреја Каргинова је победила у најтежој, једанаестој рунди рели-рејда „Дакар-2014“ и одузела је лидерство нашем главном супарнику у укупном пласману у класи теретних возила – Жерару де Роју из екипе IVECO.

Једанаеста рунда „Дакара“ је без сумње била најтежа у целој трци. Огромна дужина трасе, врућина и беспуће добро су намучили све учеснике у рели-рејду. У току целе специјалне деонице тркачи су морали да се боре против подмуклог непријатеља – прашине феш-феш, поверио је „Гласу Русије“ један од пилота екипе „КАМАЗ-Мастер“ Антон Шибалов:

- Тешко беспуће с веома лошим покровом. Велики је слој прашине феш-феш, она је као брашно, а испод ње се не види камење, улегнућа и избочине. Мислим да је то данас било најтеже. За шесто километара више пута смо наилазили на такве деонице, чак се ни не сећам колико их је било.

Још једну озбиљну препреку за посаде представљало је обиље камења на тркачкој траси. По речима новог лидера рели-рејда Андреја Каргинова, на каменитим деоницама је неколико пута морао да успорава:

- Било је јако много камења. Рекли су нам да ће бити дина, али их није било, био је висок пешчани пут. Веома кривудав. Чували смо гуме, могло се проћи брже, али је постојао велики ризик од бушења гума.

На срећу, једанаеста фаза трке за екипу „КАМАЗ-Мастера“ је прошла без кварова, истакао је возач Антон Шибалов:

- Није било неких нарочитих претицања, нико се нигде није заглавио. Нисмо видели да неко од супарника стоји. Престизали смо углавном мотоциклисте и неколико џипова. Престигли смо „МАЗ“. Иначе је све прошло мирно, без заустављања.

То се не може рећи о „главном противнику“ „КАМАЗ-Мастера“ – Жерару де Роју из IVECO којем је била пробушена гума и који је потрошио неколико драгоцених минута како би је заменио. Уопште, тог дана се Холанђанин није показао у најбољем светлу. Коментаришући свој пад у укупном пласману, а то је четврт сата у корист Андреја Каргинова, де Рој је нашем тркачу пожелео неуспех:

- Дан није био лош, али нам се пробушила гума, први пут у овом релију. Поправка нам је одузела 10-12 минута. Нисмо правили грешке. Време смо изгубили само да заменимо точак. Али, то је рели. Трудили смо се. Не знам колику је он [Каргинов] предност добио. Али, сутра је нови дан, трудићемо се и надаћемо се да ће он имати проблема, да ће се заглавити и тако даље.

Данас ће бити одржана дванаеста рунда трке, која је по мишљењу већине учесника у рели-рејду – одлучујућа. Екипе очекују триста педесет километара непредвидиве прашњаве пустиње, луде брзине и натчовечнски напори, а гледаоце и навијаче – финални окршај двојице гладијатора – Каргинова и де Роја.

Григориј Миленин,