„Дакар-2014“: Затишје пред буру

19-01-2014 12:50:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Упркос очекивањима навијача, претпоследња – 12. рунда рели-рејда „Дакар-2014“ није донела сензацију. У категорији теретних возила победник у овој фази је био Жерар де Рој из IVECO, који је престигао возача „КАМАЗ-Мастера“ Андреја Каргинова за свега 31 секунду. Међутим, у укупном пласману Холанђанин је још увек друи.

Претпоследња фаза у извесном смислу није оправдала ни очекивања наших тркача. Уочи старта у „КАМАЗ-Мастеру“ су рачунали да на једном делу специјалне деонице, а то је 150 километара песка, лидер трке Андреј Каргинов може да повећа разлику с Жераром де Ројем који се налази иза њега. Међутим, то се није десило, рекао је за „Глас Русије“ руководилац прес-службе „КАМАЗ-Мастера“ Ерик Хајрулин:

- Андреју је ово у прво време полазило за руком. У извесном тренутку водио је две и по минуте у односу на Жерара. Али, у преосталих 50 километара специјалне деонице де Рој је успео да убрза и на финиш је стигао први освојивши неколико секунди. Дакле, збирна таблица није много промењена у поређењу с јучерашњом.

Није искључено да Каргинов поштујући уобичајени режим брзине није хтео нагло да мења темпо трке да не би оштетио своје возило. Како истиче возач „КАМАЗ-Мастера“ Едуард Николајев, који је на финиш стигао као трећи, на специјалној деоници претпоследње фазе опасних места је било у изобиљу:

- Данас има много каменитих делова на којима је могла да пукне гума. Било је много пешчаих долина, а то је велико оптерећење за мотор. Не може се рећи да је било много дина, али су биле прилично занимљиве, тешке. Углавном, цела специјална деоница је била брза, а главно је било да се не оштете точкови.

Бушење гуме на колима Андреја Каргинова постало је фикс-идеја нашег главног конкурента, возача екипе IVECO Жерара де Роја. Након што је изгубио лидерство у трци, све његове наде у победу су се свеле на евентуалне неуспехе наших тркача. Холанђанин није био лењ да још једном после финиша каже новинарима:

- Победа у 12. рунди је добра за психолошко стање. Седам минута и седам или двадесет секунди разлике је много, али ако Каргинову пукне гума, може се надокнадити. А у осталом... Камиони нису увек тако далеко једни од других на траси.

Дакле, очекује нас завршна фаза трке, сто педесет седам километара специјалне деонице у делу Ла Серена – Валпарасио. Пре свега неколико дана учесници у рели-рејду су је сматрали формалношћу, која не може да утиче на коначни резултат. Међутим, сад је све другачије, победника „Дакара-2014“ ће одредити последњи инч пред финиш.

Гриогориј Миленин,