Женева-2: да ли је могућ живот без опозиције?

20-01-2014 08:59:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Крајем недеље је постало јасно да Запад нема алтернативу сиријске мировне конференције у Женеви, она ће ипак бити одржана. И то, Москва и Вашингтон су очито одлучили да и без солидног представништва опозиције Женева-2 има право на живот, нема смисла да се чека тврдоглава опозиција. Тим пре, што Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага (НКОРС), која је 17. јануара почела у Истанбулу седницу ради одређивања прилаза Женеви-2, опет је одгодила гласање.

НКОРС обухвата више од 120 организација и група. 44 су већ изјавиле да у Швајцарску неће ићи. Међутим, умерено руководство НКОРС је спремно да иде у Женеву и учествује у процесу унутарсиријског регулисања. Вероватно ће то руководсто бити главни представник противника режима председника Башара Асада.

САД су у току ове недеље убеђивали НКОРС да би она обуставила свађе и формирала делегацију за Женеву. Вашингтон је чак запретио да ће обуставити подршку те организације, ако она и даље буде одуговлачила одлучивање о Женеви.

Проблем опозиционог представништва у Женеви ће вероватно бити присутан и пре, и у време одржавања конференције, и после ње. Разумљиво је да без широко заступљених представника противника режима Башара Асада конференција губи нешто од свог значаја, зато њени резултати увек могу изгледати сумњиви.

С друге стране, формирати јединствену делегацију опозиције од оног, што се зове опозиционим режиму снагама, практично је немогуће. Иначе у Сирији делује око 1200 групација, група и банди од неколико десетина људи, које себе називају опозицијом режиму. Међутим, недопустиво, је а да се конференција не одржи због хетерогености и неспособности опозиције. Осим тога, то би био јаки ударац за дипломатски престиж САД и Русије, које су иницирале Женеву-2.

За сада је од свих невладиних организација о сигурном учешћу у Женеви-2 изјавио само Курдски национавлни савет Сирије. Међутим, Курди ће у Швајцарској имати своје, за разлику од других, задатке. За њих кључно питање конференције мора да постане статус курдског становништва у бубућој сиријској држави. Курди се боре за право на пружање аутономије северним рејонима Сирије и формирање аутономног региона према моделу Ирачког Курдистана.

5 дана пре Женеве-2 Москва и Вашингтон су испољиле невероватну дипломатску активност за припрему сусрета.

У Москви министар иностраних послова Сергеј Лавров је имао крајем недеље сусрете с министрима спољних послова Сирије и Ирана.

Не треба чекати од Женеве-2 неке чаролије, рекао је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров, то је само почетак пута. Шеф руског МСП-а је посебно истакао да ће 22. јануара у оквиру Женеве-2 почети процес сириског регулисања. Женева је потребна да би почели директни преговори страна, које су спремне за регулисање, рекао је Сергеј Лавров.

- Сви учесници конференције, који нису равнодушни према судбини сиријског народа, огласиће своје прилазе. После тога ће конференција радити директно на реализацији Женевског комуникеа из 30. јуна 2012. године ради постизања заједничке слоге. Тај ће рад бити у оквиру директних преговора међу сиријским странама. Нико не зна, колико ће то трајати. Данас се усклађују привремени параметри прве рунде, али је већ јасно да ће их бити више од једне.

Проблем у организацији пуновредног дијалога страна у Женеви се своди к одуговлачењима штићеника САД. Државни секретар САД Џон Кери је чак специјално допунски објаснио циљеве и смисао Женеве-2. Он је снимио текст, очито адресиран делатницима НКОРС у Истанбулу. О томе колико државног секретара САД иритирају одуговлачења у вези са Женевом-2, сведочи недипломатска реторика и тоналитет његовог текста. Кери је пружио савет свима, ко, према његовим речима, покушава да ревидира историју и мути воду, да још једном упознају задатке Женеве-2. Нико ником ништа не намеће, - рекао је Џон Кери, те је подсетио да је реч о почетку процеса формирања прелазног управног органа.

Москва и Вашингтон се надају да ће конференција омогућити, осим свега другог, борбу против невиђене хуманитарне катастрофе која угрожава тај регион.

За хуманитарну катастрофу, која прети Сирији, криви су пре свега екстремисти, - сматра Русија. У Сирији делује мноштво раштрканих ултрарадикалних терористичких групација, које чекају отварање безбедних коридора да би их искористили за заузимање нових територија. Управо екстремисти, - изјавио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров, онемогућују добављање хуманитарне помоћи. Они су криви за смрт 32 припадника хуманитарних мисија.

Шеф МСП-а Сирије Валид Муалем приликом сусрета у Москви 17. јануара је предао Сергеју Лаврову акциони план за обуставу ватре у рејону другог највећег града Сирије Алепо и предложио размену заробљеника с опозиционим групацијама да би се обезбедиле испоруке хуманитарне помоћи становништву.

Андреј Федјашин,