Дачић: Србија спремна да се придружи ЕУ 2018. године

21-01-2014 03:54:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У згради Европског савета у Бриселу завршена је прва свечана међувладина конференција којом је и званично Србија почела преговоре са ЕУ. Пре конференције, делегацију Београда, коју предводе премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић, дочекао је председник Европске комисије Жозе Мануел Баросо, с којим је уследио састанак. Након тога, и званично је почела међувладина конфренција.

"Похваљујем Србију за напоре у реформама и напредак који је постигнут током последњих година", казао је Барозо након састанка са делегацијом Србије, наводи се у саопштењу. Он је навео да "грађани Србије имају снажне европске тежње" и да ће ЕУ наставити да подржава Србију, корак по корак, на њеном европском путу.

Барозо је позитивно оценио напоре српске владе последњих месеци у нормализацији односа с Косовом, "пре и после историјског споразума из априла 2013. године". У саопштењу после састанка с Дачићем и Вучићем, председник Европске комисије је навео изазове који предстоје Србији у кључним областима владавине права, укључујући реформу правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, реформу администрације, независност кључних институција, слободу медија и заштиту мањина.

Након састанка, у Бриселу је у почело обраћање медијима Европског комесара за проширење Штефана Филеа и премијера Србије Ивице Дачића.

Дачић је том приликом изјавио да је Србија спремна да се придружи Европској унији 2018. године.