Кличку више није важно да ли га маса слуша или не

21-01-2014 04:36:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Кијеву се настављају сукоби власти и полиције. Број повређених током протесних акција- како самих демонстраната, тако и припадника органа реда порастао је на десетине, чак стотине људи. Влада покушава да реши политчку кризу помоћу стварања посебне радне групе и отпочињања преговора са опозицијом. Ипак, ове мере још нису утицале на дејтва демонтраната . Прошле ноћи демонстранти су направили барикаде од калдрме и упалили 4 аутобуса и 2 теретна камиона који су стајали пред полицијским кордоном.

Ујутру на улицама Кијева је било више од стотине демонтраната. Они су настављали да бацају калдрму на снаге реда. Полиција је са своје стране испаљивала шок бомбе. О развоју ситуације говори дописник „Гласа Русије“ из Кијева Александар Бондаренко:

- Демонстранти су се понашали веома агресивно: видео сам да бацају „Молотовљеве коктеле“. Основно оружје демонстраната је била калдрма: демонтирали су велики део тротоара и бацали на полицију. Неколико пута је полиција покушавала да пређе у напад, али они су брзо одбијали. Демонстранти су били добро опремљени: имали су палице, маске, бацали су на полицију камење.

Немири у Кијеву су почели после митинга на тргу Независности, који је био организован поводом закона који је усвојен прошле недеље, а који по мишљењу ограничава грађанске слободе у земљи. Пред демонстранте је изашао Арсениј Јацењук, који је предложио план протеста и изнео неколико захтева, међу којима је и стварање паралелних органа власти. Али ни ово, изгледа није задовољило демонстранте и они су пошли ка здању Владе и Врховне раде. Није успео да их заустави ни други опозициони лидер- Виталиј Кличко. Чини се да ни Кличко ни Јацењук нису у стању да контролишу учеснике ових демонстрација, ипак ово им може поћи на руку, сматра извршни директор политичког центра „Север- Југ“ Алексеј Власов:

- Системска опозиција у облику Кличка и Јацењука једноставно користи радикале у смислу страшила за тренутну власт. Кличку већ више није важно да ли га маса слуша или не. Он комуницира са Јануковичем тако што- то што говори представља као глас народа и показује: „чак ни ја могу да управљам тим људима ако ви не изађете у сусрет“.

Није јасно, ипак, ко ће од представника опозиције заправо водити преговоре са тренутним властима. Протестни покрет за сада нема лидера. Демонстранти траже од Виталија Кличка, Арсенија Јацењука и Олега Тјагнибока да се изјасне. Због недостатка једноственог става опозиционери губе поверење народа и тиме праве поводе за нова незадовољства и нове провокације.

Марија Баљабина,