Мајдан се отео контроли опозиције

21-01-2014 05:14:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Украјини су се демонстранти отели контроли опозиционих снага. Сукоби са чуварима реда су прерасли у жестоке борбе. На полицајце лете петарде и камење, они одговарају светлећим гранатама. Више од стотину припадника специјалних јединица и унутрашње војске је повређено, многи се налазе у болници са тешким повредама главе. Рањен је и руски новинар. Он се налази у болници. Ситуација у Украјини изазива забринутост УН.

Полиција је ухапсила око сто педесет демонстраната, а већина су радикали покрета „Десни сектор“. Они позивају на рушење целокупног државног система и формирање револуционарних оружаних снага и полиције. Истовремено траже привилегије за себе: животно и здравствено осигурање у међународним компанијама. Ево шта о томе мисли украјински експерт, главни уредник часописа „Кијевски телеграф“ Владимир Скачко:

- У Украјини се догодила смеса тунижанско-египатско-сиријске варијанте, без спољашњег мешања, али са учешћем добро припремљених, опремљених и плаћених терориста-провокатора, који и заводе ову гомилу. Органи реда су утврдили да су то или људи са криминалном прошлошћу или они који немају ничим другим да се баве, осим оваквим политичким најмом у својој отаџбини.



Ситуација је већ измакла контроли опозиционих лидера. „Ни мало ми се не говори о могућности грађанског рата“, рекао је у једном интервјуу лидер партије УДАР Виталиј Кличко. Ситуација се сада може развијати у два правца, сматра украјински политиколог Олег Бондаренко.

- Сада не постоји средња варијанта. Или Виктор Јанукович на жесток начин растерује мајдан, или се мајдан жестоко разрачунава са влашћу Виктора Јануковича. Трећег нема. Јанукович се наредних дана мора одлучити. Сада се већ може говорити о увођењу ванредног стања у земљи.

УН све време позивају обе стане конфликта на конструктивни дијалог. Украјинци се морају сложити по питању даљег пута којим ће земља кренути, изјавио је генерални секретар УН Бан Ки Мун. У отвореном писму он је подвукао да је неопходно да сви покажу уздржаност и покушају да избегну насиље, као и да се боре за демократске принципе мирним путем.

Кира Калинина,