Налазите се на страници > Почетна > Политика > „Женева-2“ минус Иран

„Женева-2“ минус Иран

21-01-2014 05:25:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је назвао великом грешком данашњи опозив позива Ирану на „Женеву-2“. Ипак, нема катастрофе и Русија иде у Женеву, како би „гурала своју линију“, изјавио је он на прес-конференцији у Москви. Конференција почиње 22. јануара у Монтреу, а за 24. јануар су планирани директни преговори између страна у сиријском конфликту у женевском седишту УН. У Швајцарску је позвано око 40 држава.

Искључивање Ирана са списка позваних „не може, а да не изазове питања“, изјавио је Сергеј Лавров. Интерес посла је захтевао да тако велика регионална држава буде присутна у Монтреу.

Одсуство Ирана на „Женеви-2“ неће допринети напорима да се обезбеди јединство муслиманског света, укључујући и борбу с тероризмом, рекао је министар. Он је рекао да је „препредена“ формулација Генералног секретара да је он принуђен да опозове позив Ирану, јер Иран „не дели принципе регулисања конфликта, који су основа Женевског комуникеа“. „Цела ова прича није побољшала ауторитет УН“, рекао је шеф руске дипломатије.

- Подсетићу да се Национална коалиција од самог формирања опирала на принцип смене режима (у Сирији). Спољни спонзори су је у томе свакако подржавали. Принцип смене режима није предвиђен у руско-америчкој иницијативи. Ова иницијатива позива на одржавање конференције, како би се почело са директним дијалогом између сиријских страна, а у интересу целокупног спровођења Женевског коминикеа од 30. јуна 2012. године.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је под притиском САД био принуђен да 20. јануара поново затвори врата „Женеве-2“ пред Техераном. Зато их је отворио за учешће Националне коалиције опозиције и револуционарних снага Сирије (НКОРС). Он је опозвао свој позив Техерану. Позив је послат 19. јануара и Иран га је прихватио. Против његовог учешћа су се оштро побуниле САД. НКОРС је припретила да ће бојкотовати „Женеву-2“. Због тога се форум, дан до почетка, нашао на ивици пропасти. Увече, 20. јануара, НКОРС је објавила: како Иран не долази у Монтре, опозиција ће присуствовати.

Генерални секретари УН ретко праве овакве промашаје. Шеф најмоћније међународне организације света је у суштини најбесправнији руководилац од свих шефова светских политичких органа. Генерални секретар је чисто административна и представничка функција. Како би се опстало на том месту потребна је апсолутна вештина маневрисања између многобројних завађеним и зараћеним странама. Изгледа, да бивши министар спољних послова Јужне Кореје није све до краја прорачунао.

На крају је морао да се оправдава и говори да је „усмено“ Иран признао: „Женева-2“ треба да се одржи на основу комуникеа „Женева-1“. Т.ј. предвиђа се формирање прелазне владе у Сирији. И управо због тога је упућен позив Техерану. Вашингтон је одмах иступио са демаршем и затражио гаранције таквог признања. Испоставило се да Иран писмено није ништа обећао. И Бан Ки Муна су поставили на место.

Да се то догодило неколико година раније, 2012. године, Бан Ки Мун не би ни видео други мандат на челу УН. Оне ј е поново изабран 2012. године, а то значи да аутоматски остаје на том месту до 1. јанура 2017. године. Мада број петогодишњих мандата на месту Генералног секретара није ограничен, још нико није био више од три мандата на том месту.

Неки западни експерти сматрају да је „грешка“ Бан Ки Муна дошла баш на време (неки сматрају да је била „испланирана“) како би омогућила САД да преузму иницијативу од Русије по питању регулисања сиријског конфликта. Москва је стварно преузела иницијативу од Стејт департамента, настојећи на одржавању „Женеве-2“, организујући међународну контролу и уништавање хемијског оружја, спречавајући интервенцију Запада у Сирији. А, заједно с интервенцијом и могућу експлозију целог Блиског истока.

Што се тиче „Женеве-2“, руски стручњаци сматрају да је успех и сама чињеница да се конференција уопште одржава. Чак и у скраћеном формату, без широког присуства опозиције.

На жалост, конференција „Женева-2“ ће бити више формалан догађај, а не разговор о суштинским питањима, али не постоји други пут да се регулише конфликт, сматра руководилац Центра за Азију и Блиски исток руског Института за стратешка истраживања Јелена Супонина.

- Потребно је од нечега кренути. На жалост, „Женева-2“ нема алтернативу. без обзира на све слабости ове идеје, она се мора реализовати. Али, на жалост, рат у Сирији се неће зауставити после ове конференције, него ће се продужити.

„Женева-2“ треба да постане терен који може затребати за будуће преговоре о Сирији, тврди аналитичар руског Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко. Ако не буде „Женеве-2“, онда ће ситуација и дефинитивно доћи у ћорсокак. А, онда ће експлодирати цео регион. За колебањем опозиције стоји Саудијска Арабија, која је спремна на све како би омела конференцију о Сирији и спречила Иран да дође на регионално поље:

- Положај Саудијске Арабије је сада такав да је врло тешко притискати на њу. Ако је Саудијска Арабија раније добрим делом била зависна од САД, Европе, од Запад укупно гледано, сада Ријад већим делом спроводи политику, која одговара његовим националним интересима и све мање пажње обраћа на Запад.

Према различитим подацима, скоро трогодишњи грађански рат у Сирији је однео од 120 до 150 хиљада људских живота. Више од 2 милиона је било принуђено да напусти земљу и бежи у суседне државе. УН још 6 милиона људи воде као „унутрашњим избеглицама“. Земља се налази на ивице тоталне хуманитарне катастрофе.

Андреј Федјашин,