Хоће ли "катализатор" NASA-е убрзати летове на Месец?

21-01-2014 05:45:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


НАСА проширује сферу државно-приватног партнерства у космосу: Управа је 16. јануара упутила нови предлог представницима бизнис-заједнице - развој система испоруке и меког спуштања терета на Месец. У оквиру ње, предвиђа се стварање транспортних система за доставку терета мале и средње класе (500 кг) на природни сателит Земље. Детаљи ће бити објављени на телеконференцији 27. јануара, која ће бити отворена за све заинтересоване представнике индустријског сектора.

Програм за транспорт терета и меко спуштање на Месец (Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown, скраћено Lunar CATALYST, "Месечев катализатор" ) наставља традицију два програма НАСА-е за привлачење приватних компанија у освајању космоса - односно, за испоруку терета и астронаута на Међународну космичку станицу. Сада, како се наводи у званичном саопштењу, "америчка индустрија ће НАСА-и створити могућност за развoј нове технологије на Месецу."

Lunar CATALYST позива све заинтересоване компаније да пошаљу апликацију НАСА-и, у којој ће се налазити опис предложеног система испоруке терета на Месец - то јест, апарата за полетање и слетање. Нови систем треба да буде компатибилан са доступним на тржишту ракетама-носачима. Маса терета - 30-100 и 250-500 кг (мала и средња класа). За поређење - други "Луноход" је имао масу 836 кг, а кинески "Јујту" - 140 кг.

Поред техничког описа будућег система, писмо треба да садржи информацију о могућностима комерцијализације ове технологије - бизнис-план развоја месечеве транспортне службе, у коју би требало да буду укључени могуће будуће мисије и клијенти, као и развојни план.

Крајњи рок за пријаву - 17. март, резултати ће бити објављени у априлу. Према њиховим речима, НАСА планира да у мају потпише неколико уговора (Space Act Agreement). Тачан број биће познат тек по завршетку, исто тако, није искључена ни могућност да ниједна од апликација не буде изабрана.

Уговор не предвиђа финансијске трансфере; у целини, НАСА је спремна само да "учи како да се живи", не помажући финансијски, односно, пружајући бесплатно неке не тако јефтине услуге. У тексту огласа налазе се могући облици учешћа Управе: консултација специјалиста НАСА-е на основу искуства у мисијама на Месец, могућност коришћења штандовима за тестирање, могућност позајмљивања опреме, и коначно, обезбеђивање софтвера за пројектовање и тестирање апарата за слетање.

За оне који прате вести из космоса, занимљив је не само излазак овог конкурса, већ и разматрања његових учесника о томе ко и у каквом облику може профитирати од истраживања Месеца. У саопштењу НАСА-е, нагласак је стављен на научно-истраживачке мисије. Истраживање Месеца и постепено пописивање његових ресурса захтева систематске експедиције ради доношења на Земљу честица, распоређивање мреже посматрачких станица, развој напредних технологија. Другим речима, главни клијенти могућих добитника могу постати државне и научно-истраживачке организације, укључене у свемирске пројекте. Међутим, пошто задаци за проучавање Месеца у већини случајева долазе са државног нивоа (редак изузетак - конкурс Google XPrize) - клијент је заправо држава.

Или државе - ако је веровати да ће "месечева трка" добити на замаху, у чему ће активно учествовати и друге земље. То је сасвим сигурно. Интересантно је, што се сам програм појавио убрзо након успешног спуштања на Месец и првих неколико недеља рада кинеског апарата "Јујту". Кина је показала да је озбиљно усмерена на Месец и намерава да се придржава рокова из свог плана. У том смислу, одлагање месечевог питања може коштати не само првенства у конкуренцији, већ и целог небеског тела.

За Lunar CATALYST су потенцијално заинтересовани и такмичари Google XPrize за доставу на Месец приватног лунохода. Са опрезом, али се може претпоставити, да назив "катализатор" оправдава себе: за Месец су ионако заинтересовани многи, од космичких ентузијаста до читавих држава. Бизнис-планови, који треба да се доставе као део апликације, постају, на неки начин, прогнозом за блиску будућност - космичку будућност човечанства.

Олга Закутањаја,