Србија - ЕУ: разматрање поглавља 35

22-01-2014 09:26:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Бриселу ће данас бити одржано разматрање о поглављу 35, које је у преговорима у придруживању Србије Европској унији резервисано за процес нормализације односа Београда и Приштине.

Делегацију Србије ће предводити министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин и саветник председника Републике Марко Ђурић, а циљ овог састанка је да се направи снимак досадашњег напретка у дијалогу и дефинишу будући изазови на том путу.

Према преговарачком оквиру ЕУ за преговоре са Србијом, који је јуче представљен на првој међувладиној конференцији у Бриселу, поглавље 35, уз поглавља 23 и 24, правосуђе, полиција и основна права, биће у средишту преговарачког процеса који је почео у Бриселу.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је на конференцији за новинаре нагласио да дијалог Београда и Приштине, уз унутрашње реформе, представља основни фактор у одређивању напретка Србије на европском путу.

Након разматрања, Европска комисија ће саставити извештај на основу кога ће Европски савет донети одлуку о званичном отварању преговора о овом поглављу.