Лавров: Генерални секретар УН погрешио у вези са Женевом-2

22-01-2014 09:47:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Политичка криза у Украјини мора да буде регулисана од стране самих Украјинаца, без мешања спољних играча. Као и о судбини Сирије морају да одлучују пре свега грађани те републике. Спољне снаге могу само да им помажу у томе. При томе регулисању сиријског конфликта мора да се привлаче основни играчи тог региона. Зато идеја одржавања мировне конференције Женева-2 без учешћа Ирана изгледа чудно. О томе је приликом велике конференције за штампу у Москви изјавио шеф МИП РФ Сергеј Лавров.

Лидери украјинске опозиције губе контролу над протестантима. Са своје стране, ти постају све агресивнији. Русију то не може, а да не забрињава. Москва је заинтересована да би ситуација у Украјини што пре постала нормална. У вези са тиме Русија је спремна да учини све могуће да не би дошло до раскола Украјине. Између осталог, да иступи као посредник на преговорима супротстављених снага. На позадини тога акције неких западних политичара изгледају неодговорним и непристојним, - уверен је Сергеј Лавров.

- Убеђени смо да унутрашњи проблеми било које државе, између осталих, и Украјине, морају се решавати путем дијалога, у оквиру устава. Без мешања споља. Не знам, ко је и због чега у ЕУ увређен у вези са догађајима у Украјини. Ми би волели да се неки наши европски колеге не понашају тако безобзирно у вези са украјинском кризом, када су без икаквих позива чланови неких европских влада стигли на мајдан, учествовали у антивладиним демонстрацијама у земљи, с којом имају дипломатске односе. То је просто непристојно. Управо то и заоштрава ситуацију.

Сиријски конфликт, који траје већ три године је још једна врућа међународна тема, коју је обухватио приликом конференције за штампу руски министар. У среду, 22. јануара, мора да буде одржана конференција Женева-2. Према речима Лаврова, једна од главних тема тог сусрета ће бити неутрализација терористичких групација, које ратују у Сирији, пре свега оних, које су повезане с Ал-Каидом. Важну улогу на конференцији морао би да игра Иран, али, како се сазнало, Бан Ки Мун је опозвао позив за његове представнике. Повод а да се не позове Иран је измишљен, а састав учесника конференције није пун.

- Реч је о једнодневној акцији, на коју су позвани око 40 министара спољних послова из различитих држава, укључујући удаљене регионе: Латинска Америка, Источна Азија. Свакако, без обзира на церемонијални карактер те акције, одсутност на списку од 40 држава Ирана не може, а да не изазива питања, тим пре што у свим етапама нашег заједничког рада с Американцима Џон Кери, као и ми, као и многи други, признавао је, између осталог и јавно, да Иран мора да одигра важну улогу у тражењу путева регулисања сиријске кризе.

Међутим, Иран и западне земље су почели испуњавање договора, које су постигли преговарачи из Исламске Репулике и шесторице међународних посредника у Женеви. У оквиру тог споразума Техеран је обуставио обогаћивање уранијума на ниво од 20 одсто. САД и ЕУ су укинуле део санкција према Ирану. Иначе, подсетио је Сергеј Лавров, то је први корак на путу решења иранског нуклеарног проблема.

Артјом Кобзев,