Хоће ли људождер прогутати светску економију?

22-01-2014 09:53:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Међународни монетарни фонд је огласио редовно страшило. Директор-распоређивач те организације Кристин Лагард сматра да би обнављању светске економије могла озбиљно да засмета дефлација. У условима, када инфлација не постиже ниво циља многих централних банака, видимо опасност повећања дефлације, која може да има катастрофални утицај на обнављање, - изјавила је она и додала: Ако је инфлација џин, дефлација је људождер, с којим се мора борити озбиљно.

У самом ММФ такође очито преовлађују песимистичка расположења. Његови се експерти позивају, између осталог, на реферат експерта American Enterprise Institute Десмонда Лахмана, који констатује да се економија Европе нашла у дефлационој клопци, те је фактички стала.

Међутим, ипак не постоји једноставан одговор на питање, шта је боље – инфлација или дефлација. Осим тога, данашња и протекле забрињавајуће прогнозе Лагардове могу да имају потпуно меркантилан циљ, рекао је у интервјуу Гласу Русије професор руске Финансијске академије Борис Рубцов.

ММФ је ипак једина финансијска организација, која се бори против савремене кризе. Дакле, вероватно, Кристин Лагард алудира на то да је управо заједничким напорима могуће постићи заједничке резултате. При томе се подразумева да такви уједињени напори морају да буду усредсређени управо у ММФ. Ради тога, са своје стране, потребно је повећати финансијске ресурсе подређене Кристин Лагард установе.

Између осталог, директор-распоређивач је упутила критичне стреле Американцима. Кристин Лагард сматра да би Вашимнгтон морао да нормализује питања буџета и горње границе државног дуга, што је традиционално један од главних проблема у узајамним односима администрације Барака Обаме и конгреса САД.

Мисао је иначе здрава, а истовремено и тривијална. При томе се не сме заборавити постојање одређених сложености у односима ММФ и САД, као и специфичност антикризних рецепата ресора Кристин Лагард, - истакао је у разговору с Гласом Русије руководилац Центра европских истраживања ИМЕМО РАН Алексеј Кузнецов.

ММФ у основном пружа гаранције. Ова политика уствари значи смиривање финансијских шпекуланата, који делују на светским тржиштима. При томе међу тим шпекулантима важна улога припада Американцима. Што се тиче борбе с економском кризом у ЕУ, углавном је воде не САД и ММФ, већ сами Европљани.

Већина водећих светских експерата сматра да је програм квантитативног ублаживања помогао САД-у. Економија САД демонстрира позитивне резултате, констатује, између осталих, у интервјуу агенцији пословних вести Bloomberg водећи аналитичар јапанске компаније Mizuho Trust & Banking Co. Хитоси Асаока. Међутим, данас Федерални Резервни Систем ипак прелази новој економској политици, њени резултати ће вероватно помоћи да се боље процени, ко је у праву у антикризним дискусијама.

Петар Искендеров,