Природне аномалије постају норма

22-01-2014 10:17:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Време не престаје да изненађује - веома топла зима почетком јануара на европском делу Русије и неочекивани мраз и хладноћа на америчком континенту. Према речима експерата, то је доказ да се клима на Земљи мења. Природне катаклизме постају норма.

Научници- метеоролози су установили међусобну повезаност између топле зиме у Европи и арктичких мразева у САД. Очигледно је да је топла Голфска струја била прекривена слојем хладне воде Северног Леденог океана, рекла је шеф лабораторије геоекологије и одрживог коришћења ресурса Московског државног факултета за међународне односе Наталија Рјазанова:

- Исток америчког континента је искусио значајно захлађење јер је прилична количина хладне воде из Арктика негде међу канадским арктичким архипелагом и Гренландом. Доста велики фронт хладноће се проситре до 40 степени ширине- то је отприлике ширина Њујорка, и формира велики фронт, где се сусрећу топле и хладне ваздушне масе.

Наравно, временске аномалије су се и раније дешавале, говоре научници. У књизи „Хиљадугодишњи летопис необичних природних појава“ сакупљени су докази из различитих историјских докумената. Тако се описује зима 1011.године када је мраз заледио Бофосрски мореуз, а Египат покрио ледом. 1083.године „Велика суша“ на територији равнице у Русији. 1471.године је забележно необично рано пролеће у Западној Европи: у фебруару су цветале воћке, као у мају...

Климатолози говоре да у поређењу са прошлошћу, данас бележимо дупло више аномалних временских појава. А уз то је промена климе на северним ширинама посебно приметно, говори виши научни сарадник Института проблема екологије и еволуције РАН, вишестурки учесник експедиција на Арктику Илија Мордвинцев:

- На Арктику током последњих година о овоме много говоре, климатолози се овим озбиљно баве, истражују аномалије. Отопљавање на Арктику се осећа и у смислу састава леденог покривача, односно по његовом смањивању сваке године. Овај тренд је веома уочљив и зато се отворено може говорити о загревању. Друго је питање са чим је то повезано? Да ли је то емитовање угљендиоксида или тек циклични процеси у природи који су се дешавали и раније, али нису били тако детаљно описани, обзиром да данас постоји и могућност сателитског надгледања из космоса.

Климатолози упозоравају да промена климе доводи до мешања сезона: зима и лето постају све дужи, а прелазна годишња доба постепено ишчезавају. Прошле године, у Русији практично није било пролећа- хладно време се задржало до средине априла. Зато је у мају било већ веома топло, као лети. Тако да, ако клима на Земљи настави да се мења, онда такво време више нећемо сматрати аномалним, већ нормалним.

Светлана Калмиокова,