"Звездани ратови" у виртуелном космосу

22-01-2014 10:24:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Расходи за америчку сајбер војску ће у 2014. години бити удвостручени. Све укупно, МУП и Пентагон ће потрошити на сајбер одбрану и сајбер нападе више од 1,2 милијарде долара. У Русији, идеја о сајбер војсци је у повоју: темељ руске сајбер команде планирано је да буде постављен до краја ове године. Чиме Москва може одговорити Вашингтону на виртуелном бојном пољу?

Раст трошкова на сајбер ратове, америчка војска објашњава све већим бројем напада. Новац ће отићи, углавном, на повећање броја стручњака: са 830 садашњих радника, он ће сваке године расти за по 2.000 људи. Сајбер војска САД је заузета идентификовањем и блокирањем претњи које долазе од страних држава, а тичу се индустријских и војних рачунарских мрежа. Такође, њихов задатак је и заштита од хакерских напада на социјалну и комуналну инфраструктуру државе. Иако се активност сајбер команде шири под слоганом "заштите америчких интереса", она се сигурно неће ограничити само на одбрану, сматра главни уредник часописа "Народна одбрана" Игор Коротченко:

- Данас, сајбер простор светске силе сматрају независним пољем бојевих дејстава. Пре свих, наравно, Сједињене Државе: ми то можемо видети, ако ништа, по открићима Едварда Сноудена. Узгред, на челу сајбер команде САД се налази садашњи начелник АНБ, генерал Кит Александер. То показује да електронска шпијунажа, у највећој мери, данас води борбене операције у сајбер простору.

Детаљи рада америчке АНБ су обелодањени захваљујући открићима бившег сарадника службе Едварда Сноудена. Како се испоставило, тајна служба не просто да прати интернет, већ, заобилазећи безбедносне протоколе, проучава стања банковних рачуна, прислушкује телефоне милиона грађана - све под паролом борбе против терористичких претњи. Личност њеног шефа, генерала Александра - који је такође на челу и сајбер команде САД - достојна је пажње. Не тако давно, часопис Foreign Policy га је назвао "super geek". Испоставило се да, када је стварао сопствени центар за управљање операцијама у 2005. години, генерал је позвао холивудског дизајнера, који је на захтев Александра направио капетански мост из ТВ серије "Звездани пут: Следећа генерација". Омиљена чеда генерала - између осталог, програм праћења PRISM - у чијем стварању му је помагао сопствени "зли научник" Џејмс Хит, који је изумео многа решења за обраду података. Неки називају Хита "лудим и опасним генијем". Други сматрају да је Александар са својом "Доктором Зло" нејасно где трошио новац пореских обвезника. Сада се тандем распао, али изум успешно ради.

Одлуку о стварању сајбер команде у Русији донео је начелник Министарства одбране Сергеј Шојгу у 2013. години. Њена основа би требала бити формирана до краја 2014. године. Русија има довољно научника-програмера који могу да се такмиче са америчким Хитовима. И често програми направљени у Русији превазилазе западне аналоге, нагласио је шеф Одељења за информационо ратовање Лабораторије за перспективни развој Игор Нежданов.

- Уверили смо се у то када смо радили преглед програмске заштите која ради на америчку сајбер команду. Они су то направили за себе, да би ефикасно контролисали свој део Интернета и залазили у туђи. Испоставило се да је алгоритам једноставан, и ми смо га готово поновили - кроз шест месеци и ми ћемо имати аналоге и можемо их дати држави, без икаквих проблема.

Детаљи руског пројекта, наравно, нису објављени. Руски сенатори, у међувремену, развијају "Стратегију информационе безбедности" земље. Предложено је, између осталог, да се привлаче стручњаци са искуством ради откривања рањивости информационих система, који немају везе са криминалним структурама - такозване беле хакере. Они ће радити, наравно, у сарадњи са тајном полицијом. Претпоставља се да ће сајбер команде спроводити редовне провере заштите сајтова државних органа. Након дораде, "стратегија" ће бити послата Савету за безбедност Русије.

Игор Силецки,