Авантура са драгоценостима

22-01-2014 11:16:14 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Хиљаде гледалаца широм Европе, Америке и Азије моћи ће поново да виде директан пренос са сцене московског Бошљој театра. Престоничка балетска трупа представиће труптих „Драгоцености“ у кореографији класика 20.века Џорџа Баланчина. Пренос ће, свакако, бити организован и у руским биокопима.

Већ 4 године се настављају сезоне преноса из Бошљој театра, који је постао врло важна тачка у светском културном процесу, упоредо са преносима оперних поставки њујоршког театра Метрополитен, драмских представа из Велике Британије. Преноси се емитују у више од хиљаду биоскопа широм света за гледаоце из разних држава. Заменик генералног директора Бошљој театра Антон Гетман који се бави овим пројектом у интервју за „Глас Русије“ је приметио:

- Може се наравно бескрајно приказивати „Крцко Орашчић“ и уверавам вас, он ће имати одличан пријем код публике. Али, тешко да ће овај балет одразити реалну слику живота трупе Бољшој театра. Ми, смо наравно, хтели да покажемо публици како се театар развија.

Триптих „Драгоцености“- „Смарагди“, „Рубини“ и „Дијаманти“ се појавио на сцени Бољшој театра у мају 2012.године, иако је настао још 1960. године јер је Баланчин био задивљен јувелирним умећем париских мајстора.

„Драгоцености“ је балет који се игра на музику француског композитора Габријела Форе, Игора Стравинског и руског класика Петра Чајковског. Балетмајстор - корепетитор Фонда Баланчина Сандра Џенингс у Москву не долази први пут у вези са поставком „Драгоцености“ и каже да је музика заиста веома тешка, али да је уметници Бољшој театра заиста разумеју и прихватају. Звезда Бошљој театра Јевгенија Обрасцова говори:

- Као руском човеку, наравно, најближи су ми „Дијаманти“ јер обажавам Чајковског. И наравно, та музика у мени буди баш те предивне емоције. Али деликатност и романтизам балета „Смарагди“ је мени такође близак и веома сам задовољна што управо у овом делу играм.

Следећи пренос из Бошљој театра је 2. фебруара - нови балет на музику савремног композитора Леонида Десјатникова, по мотивима романа Оноре де Балзака. На јануарском гостовању у Паризу, овај балет је забележио тријумфални успех.

Наталија Викторова,