Европски тријумф руског уметничког клизања

22-01-2014 11:34:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски клизачи на шампионату Европе у Будимпешти су освојили 8 медаља: 2 златне, 4 сребрне и 2 бронзане. Последњи дан европског првенства се завршио правим тријумфом руских спортских парова. Трећи пут за редом су титулу Европе освојили Татјана Волосожар и Максим Трањков. Ксенија Столбова и Фјодор Климов су освојили друго место. Тројку најјачих су освојили Вера Базарова и Јуриј Ларионов. Три недеље до Олимпијских игара такав резултат не може а да не радује.

Право „откриће“ европског шампионата је 15-годишња Јулија Липницкаја. Најмлађа учесница овог такмичења је освојила публику и судије својим клизањем и веома компликованим елементима.

После наступа Јулије Липницке експерти су коментарисали да је она сада отоврено претенденткиња на олимпијску медаљу. Она је генјална клизачица говори тренер Александар Жулин:

- Фантастично талентована девојка. Без било каквих прекида је клизала целе године, када је нису мучиле повреде она је стално клизала. Она ове година спрема дивне програме. И наравно, она сада отоврено са Аделином Сотниковом представља праву опасност за Јапанке и Американке.

17-годишња Аделина Сотникова је такође достојно наступила. Али као и годину дана раније, остала је друга.

Све шансе да освоје злато у плесовима на леду имају Руси Елена Иљињих и Никита Кацалапов. Њихов слободни програм на музику Чајковског из балета „Лабудово језеро“ специјалсти називају једном од најбољих поставки у историји уметничког клизања. Међутим, пад партнерке их је лишило могућности да постану шампиони Европе. Иљињих и Кацалапов су већ други пут за редом су освојили сребрне медаље на европском такмичењу.

Шампионат Европе није дао одговор на главно питање: ко ће од руских спортиста поћи на Олимпијске игре у Сочи. Шампион Русије 18-годишњи Максим Котвун, који је у децембру победио 31-годишњег олимпијског шампиона Јевгенија Пљушенка, овог пута је освојио тек 5.место. А Сергеј Воронов је имао успеха са својим кратким програмом и освојио сребро на шампионату Европе.

Федерација уметничког клизања има пред собом задатак: да направи избори одлучи ко ће ићи на Олимпијаду. Коначни одговор ће бити објављен крајем недеље после заседања тренерског савета.

Светлана Калмикова,