Бајконур – најтраженији космодром на свету

22-01-2014 03:23:25 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Бајконур је поново потврдио звање најтраженијег космодрома на свету. 2013.године са стартних платформи првог и највећег на свету космодрома извршена су 23 лансирања ракета-носача. На другом месту је база Америчког ратног ваздухопловства у Кејп Канавералу.

Космодром Бајконур изграђен је на територији Казахстана још у совјетско време, штаб полигона основан је 1955. године. Управо овде је започело „космичко доба“, одавде су лансирани први вештачки сателити и у космос се први пут упутио човек, Јуриј Гагарин. Осим тога, то је и највећи на свету космодром, он се налази на површини од више од 6700 квадратних километара. Током последњих година он је стално потврђивао статус најкоришћенијег космодрома на свету, наглашава академик Руске академије за космонаутику Циоловски – Александар Железњаков:

- Прошле године са космодрома Бајконур остварено је 23 лансирања космичких носача, укључујући један који је доживео неуспех. Одмах иза њега налази се амерички космодром Кејп Канаверал, где је реализовано десет лансирања. Следе космодром Куру у Јужној Америци, кинески космдором Јиукуан и руски Плесецк, по седам лансирања. На остале отпада много мање. Укупно је било 82 лансирања, односно проценат коришћења Бајконура је 28 одсто.

Од 1994. године Бајконур изнајмљује Русија, која овде обавља већи део својих лансирања, више од 70 процената. То што Русија даје предност Бајконуру испред најсевернијег на свету космодрома Плесецк, узроковано је његовим повољним географским положајем, сматра главни уредник часописа Новости из космонаутике Игор Маринин:

- Пре свега, он је лоциран ближе екватору, значи свака ракета има велики капацитет оптерећења кроз коришћење брзине ротације Земље. Зато је ракету згодније лансирати са Бајконура, него са Плесецка. Осим тога, на геостационарну орбиту изводе се летелице само са Бајконура. А то су скоро сви комуникациони сателити и летелице са посадом.

Заиста у наредној деценији Бајконур ће можда изгубити предност, Русија планира да део стартова пребаци на космодром Плесецк, који се налази у Архангелској области. Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века управо он је био светски лидер. Осим тога, тренутно је у пуном јеку, изградња космодрома „Васточни“ (Источни) у Амурској области. Планирано је да прва беспилотна летелица ту буде лансирана већ ове године, а 2018. године започеће лансирање програма летова са посадом. У наредних 20 година Русија ће пренети лавовски део свих лансирања, око 90%, на те космодроме, али при томе неће одустати од Бајконура, наглашава Александар Железњаков:

- Док не буде изграђена инфраструктура на Васточном проћи ће не три-четири године, већ много више. Док се тамо не појаве нове стартне платформе, и даље ћемо користити Бајконур. Тренутно се говори о његовом коришћењу до 2040-2050. Самостално они овај комплекс не могу да потисну.

Због тога ће у непосредној будућности, према прогнозама стручњака, космодром Бајконур остати светски лидер. Ове године је планирано 26 лансирања ракета-носача Сојуз, Протон-М, Зенит и Стрела.

Марија Баљабина,