Избори за Европски парламент 2014: сва лица су позната

23-01-2014 10:03:08 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Предстојећи избори за Европски парламент можда ће изменити политички пејзаж јединствене Европе. Експерти скрећу пажњу на то да се у условима потпуне неизвесности, политичке партије, кандидујући за парламент и руководеће структуре ЕУ, опиру на већ позната имена. Да ли ће ово помоћи на позадини нарастајућег рејтинга националистичких и популистичких партија, мишљења стручњака се овде разилазе.

Последње анкете, које су спроведене у Великој Британији показују да је најпопуларнија вансистемска партија UKIP коју и даље називају „партијом кловнова и лудака“. Популарност ове партије, према мишљењу аналитичара, лежи у чињеници да је њен лидер Најџел Фараџ, прилично харизматична личност. Своју популарност је стекао екстравагантним иступима и изјавама о намери да „развали“ ЕУ изнутра. Јасно је да управо овом негативном шарму евроскептика као што је Фараџ, угледне партије ЕУ покуашавају да се супроставе и створе противтежу у облику не мање познатих имена присталица евроспких интеграција.

За подршку конзервативним снагама у ЕУ бориће се бивши премијер Луксмебурга и дугогодишњи шеф Еврогрупе Жан Клод Јункер. Немачки либерали су предложили европским колегама кандидатуру чувеног политичара Александра Графа Ламбсдрофа, који је иначе члан Комитета за међународне односе Евроспког парламента. Конзеравативци из Финске изјаснили су се за кандидатуру бившег министра иностраних послова, који је у прошлости такође био посланик Европског парламента Александар Штуб. Пољска конзервативна партија „Право и праведност“ је одлучила да „баци у бој“ бившу министарку иностраних послова Ану Фотигу.

Сва ова и друга имена, која су поменута у европским медијима, заиста су добро позната. Друго је питање коме? Водећи експерт Центра ситуационе анализе Руске академије наука Сергеј Уткин говори о дистанци која постоји између Европског парламента и бирача:

- Некаквих квалитативних промена са ступањем на снагу Лисабонског споразума, нажалост није било. Многи су претпостављали да ће управо парламент обезбедити ЕУ демократичност која јој недостаје. Али, то је са једне стране институт који се налази на свом месту, а са друге грађани га доживљавају као нешто далеко од њихових свакодневних потреба и правих проблема Европе.

Представница која има већу популарност, из немачке Партије пирата и управница удружења „Млади пирати Европе“ Јулија Реда такође види проблем у недовољној прозрачности Европског парламента:

- По мом мишљењу, људи су далеко од решавања на европском нивоу. Видљиви су покушаји да се парламент демократизује, али ја сам уверена да „пирати“ могу да обезбеде овај процес боље од других. Ми из искуства знамо да је отвореност дупло важнија од публикација на Интернету- чак и оних које нису филтриране.

Чија ће имена бити најзвучнија и најубедљивија за европске бираче, видећемо у мају.

Олег Севергин,